Politika 16.12.2022.

Košarac: Dio političkih struktura u FBiH opstruiše usvajanje važnih odluka

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da dio političkih struktura iz Federacije BiH kontinuirano opstruiše usvajanje važnih odluka za domaći privredni sektor, što je neprihvatljiva i nerazumljiva praksa.

On je naglasio da je posljednji u nizu primjera takve politike bilo glasanje na Savjetu ministara o odluci kojom se omogućava izvoz peleta u periodu od 60 dana, a koju je izradilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na osnovu zahtjeva Vlade Republike Srpske.

“Bošnjački ministri u Savjetu ministara u pravilu glasaju protiv inicijativa koje dolaze iz Republike Srpske, ma koliko one bile propulzivne i korisne za domaći privredni sektor. Ne postoji nijedno logično objašnjenje niti racionalan razlog za takvo ponašanje. Glasanjem protiv odluke o izvozu peleta, direktno su ugrozili interese realnog sektora i poslovne zajednice kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH”, upozorio je Košarac u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, dio političkih struktura iz FBiH dužan je da privrednoj zajednici objasni zašto u kontinuitetu opstruiše razvojne šanse, dobre projekte i odluke koje znače konkretnu pomoć domaćoj privredi.

“Odluku o izvozu peleta podržala je Privredna komora Federacije BiH, prepoznajući njen značaj za kompanije koje se bave spoljnotrgovinskim prometom. Nadam se ipak da će privrednici iz FBiH imati konstruktivnu ulogu kada je u pitanju uticaj na bošnjačke ministre u Savjetu ministara”, naveo je Košarac.

On je podsjetio da je identičan slučaj bio kod pokušaja uvođenja prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog mesa, kada su bošnjački ministri glasali protiv, uprkos jasnim i glasnim zahtjevima domaćih proizvođača da ova zaštitna mjera bude usvojena.

“Protiv su razvojnih projkata u Republici Srpskoj, poput novih gasovoda, HE Buk Bijela, aerodroma u Trebinju… Protiv su inicijative Otvoreni Balkan, a to znači protiv povezivanja i jačanja regionalne saradnje, protiv lakšeg protoka ljudi, roba, usluga i kapitala. To je politika koja radi protiv interesa poslovne zajednice i inicijativa koje znače pomoć i podršku domaćoj privredi”, poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, kadar SDA ne pokazuje razumijevanje i senzibilitet za potrebe realnog sektora i domaćih proizvodnih kapaciteta.

“Takva politika je motivisana političkim predrasudama i mržnjom. Ona je uvijek protiv i nije konstruktivna za interese poslovne zajednice”, naglasio je Košarac.

On je ocijenio da je krajnje vrijeme da destruktivne politike odu sa scene i postanu dio prošlosti.

“Destruktivna politika SDA treba da ode. Nove najave ljudi okupljenih oko ‘osmorke’ šalju sasvim drugačije poruke, što ujedno može biti ohrabrenje za privrednike i ekonomskih razvoj”, zaključio je Košarac.

Oznake: Staša Košarac