Politika 23.08.2021.

Košarac: Džaferović ponižava srpske i hrvatske žrtve

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je skandaloznom i neprihvatljivom izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića kojom negira i umanjuje zločine takozvane Armije BiH u proteklom ratu.

“Džaferovićeva izjava da je takozvana Armija BiH bila ‘časna vojska koja nije činila zločine već se borila protiv njih’ notorna je neistina. Ujedno, to je vrlo opasna tvrdnja koja ponižava srpske i hrvatske žrtve, postradale upravo od onih koje DŽaferović, bez imalo srama, naziva ‘časnim vojnicima’”, rekao je Srni Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

On je poručio da Džaferović ima i da bi trebalo da kaže mnogo toga o zločinima takozvane Armije BiH i drugih odreda koji su se borili na strani muslimana u proteklom ratu, te ulozi i naredbama političkog, vojnog i policijskog vrha tadašnje RBiH.

“Umjesto što se pravi naivan, neka aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH krene iz svog dvorišta i prizna da su upravo pripadnici takozvane Armije BiH i islamski odredi u BiH činili teške ratne zločine nad Srbima i Hrvatima”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, od Džaferovića i drugih bošnjačkih političara očekuje se da priznaju zločine nad Srbima i Hrvatima, te da odbace nametnuta rješenja visokih predstavnika, ukoliko žele dobre odnose sa ta dva naroda.

“U suprotnom će BiH svesti na Sarajevski i Zenično-dobojski kanton, eventualno još neku opštinu u okolini – u obimu fildžana”, naglasio je Košarac.

On je podsjetio da Džaferović lično nosi teško breme ratne prošlosti, za što postoje dokazi, te dodao da treba da bude procesuiran zbog lične uloge u ratnim vremenima.

“Negiranje zločina takozvane Armije BiH i omalovažavanje srpskih i hrvatskih žrtava odavno je model ponašanja bošnjačkih političara. Krajnje je vrijeme da prekinu sa tom nedopustivom praksom i pogledaju istini u oči”, naglasio je Košarac.

(Srna, E.M)

Oznake: Staša Košarac