Politika 24.02.2021.

Košarac: FBiH usporava proces izvoza konzumnih jaja u EU

ČITANJE: 1 minuta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je nadležne institucije u Federaciji BiH /FBiH/ da intenziviraju aktivnosti i dostave neophodne podatke kako bi BiH bio odobren program kontrole salmonele, što je uslov za odobravanje izvoza konzumnih jaja u EU.

“Ovaj program podrazumijeva smanjenje broja zaraženih životinja na godišnjem nivou i računa se na nivou BiH, ali zbog činjenice da uzorkovanje nije sprovedeno na svim farmama u Federaciji BiH, trenutno to nije moguće sprovesti”, ukazao je Košarac.

On je pozdravio aktivnosti koje je Republika Srpska realizovala na ovom planu, ali i izrazio zabrinutost zbog činjenice da FBiH koči proces izvoza konzumnih jaja u EU, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

“Nedopustiva je tromost nadležnih institucija Federacije BiH u ovom slučaju. NJihova obaveza je da završe svoj dio posla, ali to nisu uradili. Takvo ponašanje usporava naša nastojanja i potrebu da domaćim privrednicima omogućimo izlazak na tržište EU i zaštitimo domaću proizvodnju”, poručio je Košarac.

On je naglasio da su, u međuvremenu, ispunjeni ostali uslovi EU u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja iz BiH.

“Očekujem i apelujem na nadležne institucije FBiH da u promptnom roku dostave kompletan izvještaj o službenim kontrolama i uzorkovanjima na svim farmama. To je ključni korak u otvaranju evropskog tržišta za naše proizvođače i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta”, zaključio Košarac.

(Srna, E.M)

Oznake: Staša Košarac