Politika 26.03.2018.

Košarac: I dalje traju pripreme za vježbu na Manjači

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da ima saznanja i dokumente koji potvrđuju da su, uprkos snažnom protivljenju najviših institucija Srpske, u toku opsežne operativne pripreme za izvođenje združene vježbe pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH i NATO-a na poligonu Manjača, koja uključuje upotrebu aviona A-10 i gađanje ciljeva na zemlji bojevom municijom.

– Prema pisanim naređenjima tadašnjeg načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generala Ante Jeleča iz februara, u čiji su sadržaj u punoj mjeri upućeni članovi Predsjedništva BiH i ministri i zamjenici u Ministarstvu odbrane BiH, pripadnici OS BiH preduzeli su i preduzimaju niz operativnih radnji u funkciji pripreme vježbe, čije je izvođenje planirano u maju 2019. na poligonu Manjača kod Banjaluke – istakao je Košarac.

Najoštrije osuđujući činjenicu da se ove aktivnosti preduzimaju bez ikakvog prethodnog obavještavanja institucija RS, Košarac je upozorio na to da su u dogovore i pripreme vojne vježbe na Manjači bili uključeni ljudi iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića, kao i jedan aktivni i jedan penzionisani srpski oficir OSBiH. Pozvao je Ivanića da zabrani održavanje vježbe i da naredi da se obustave sve pripremne aktivnosti.

Ivanićev savjetnik za medije Marija Milić rekla je da je Ivanić jasno naveo u pismu koje je uputio predsjedniku RS Miloradu Dodiku da ova vježba ne može biti održana.

– Predsjedništvo nije razmatralo niti usvojilo plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019, tako da ova vježba ne može biti održana. Osim toga, nijedna vježba ne može biti održana bez saglasnosti civilnih struktura na čijoj je teritoriji predviđena vježba – rekla je Milićeva.

(Glas Srpske)

Oznake: Staša Košarac