Politika 10.12.2015.

Košarac: Jasna poruka vlasti Srpske

ČITANJE: 2 minute
Stasa Kosarac
Odlukom da prestanu saradnju sa Sudom, Tužilaštvom BiH i Agencijom za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ institucije Republike Srpske poslale su vrlo jasnu i energičnu poruku da se moraju poštovati Ustav i institucije Srpske, izjavio je danas u Sarajevu šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

-Kakva poruka se šalje ako SIPA dođe i blokira stanicu policije u Republici Srpskoj? Prije nekoliko dana jasno je u izvještaju ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske /Dragana Lukača/ bilo naznačeno da postoji korektna saradnja. Šta je ovo danas? – upitao je Košarac.

On smatra da današnja akcija Sipe, u kojoj su bez ikakve prethodne najave blokirani stanica policije, opština i jedno preduzeće u Srpskoj, predstavlja napad na institucije Republike Srpske.

-Šta očekujete? Da sjedimo skrštenih ruku? Jeste li čuli dalju poruku Vlade Republike Srpske i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske da poziva i dalje institucije na korektnu saradnju. Ovo je napad na interese građana – ocijenio je Košarac.

On je naglasio da je akcija Sipe pokušaj da se pokaže da institucije Republike Srpske ne funkcionišu.

– Institucije Srpske su uputile jasnu poruku da ih moraju uvažavati i da ne dozvoljavaju primjenu bilo kakve `sile` – dodao je Košarac.

Vlada i sve institucije Republike Srpske zbog današnjeg protivustavnog postupanja Sipe odlučile su da prekinu saradnju sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH.

-Vlada Srpske je ocijenila da postupanje Sipe u Novom Gradu predstavlja grubo kršenje međupolicijske saradnje i protivustavni postupak – izjavio je ministar Lukač.

On je novinarima na vanrednoj sjednici Vlade Srpske rekao da je zaključeno da se Sipinim pretresom zgrada opštine, policije i komunalnog preduzeća u Novom Gradu, dovodi u sumnju povjerenje u MUP Srpske, koje je do sada uvijek sarađivalo sa bezbjednosnim agencijama u BiH, te Sudom i Tužilaštvom BiH.

(Agencije)

Oznake: Staša Košarac