Politika 30.07.2023.

Košarac: Kavazović da izađe iz uloge radikalnog jurišnika SDA

ČITANJE: 3 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da je krajnje zabrinjavajuće to što se poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović sve češće stavlja u ulogu radikalnog militarističkog vođe, umjesto da kao vjerski poglavar promoviše mir i toleranciju.

– Prvo smo svjedočili njegovim prijetnjama da se BiH, ako bude potrebno, brani oružjem, a onda i pozivu na borbu za svaki pedalj BiH. Koga to Kavazović poziva na mobilizaciju?! Kome upućuje prijetnje i zašto uporno zvecka oružjem?! – zapitao je Košarac.

Navodeći da je odavno poznata matrica takvog djelovanja, Košarac ističe da je zastrašujuće to što poglavar jedne vjerske zajednice ni nakon više od tri decenije ne odstupa od ideologije žrtvovanja mira za BiH, prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima, to su politike prošlosti, koje nažalost žive u Kavazovićevoj i glavama njegovih političkih favorita.

– Čuje li sve ovo /bošnjački član Predsjedništva BiH Denis/ Bećirović? Ne čujemo ga. Ko sada prijeti? Ko ima militantne stavove? Ne zaboravljamo ni Bećirovićevo sastajanje sa ratnim komandantima takozvane Armije BiH. Vjerovatno pričaju o miru… Zašto Bošnjaci sada ignorišu prijetnje ili se boje da se suprotstave reisu? E to su oni i licemjerna politika!”, napisao je Košarac na Instagramu.

Košarac napominje da sve vrijeme oni napadaju i imaju militantnu retoriku, a kad se u Srpskoj na demokratski način u institucijama odlučuje u skladu sa Ustavom, onda Bošnjaci horski ponavljaju laži o secesionističkim politikama.

– Neka se bave Federacijom i rješavanjem tamošnjih problema. Srpska ima svoje rukovodstvo i institucije – poručio je Košarac.

On je dodao da Kavazović treba da se okane takve retorike.

– Neka konačno izađe iz uloge radikalnog jurišnika Stranke demokratske akcije! Kavazovićevi pusti snovi o unitarnoj islamskoj državi ostaju to što jesu – pusti snovi – ističe Košarac.

Košarac je naglasio da Republika Srpska insistira na primjeni Dejtona i Ustava.

– Ne damo naša Ustavom i Dejtonom zagarantovana prava. Ništa tuđe ne želimo – dodao je on.

On je podsjetio da je BiH zemlja sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Onoliko je bošnjačka, koliko i srpska i hrvatska – zaključio je Košarac.

Rajilić: Hitan sastanak međureligijskog vijeća zbog ratnohuškačkih izjava Kavazovića

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da bi Međureligijsko vijeće BiH hitno trebalo da održi sastanak zbog ratnohuškačkih izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

– Međureligijsko vijeće je zakazalo u svom dosadašnjem radu jer se uopšte nije bavilo problemom naroda i vjernika, ali bi trebalo bar da onome ko širi mržu i ratnohuškačke izjave uskrati da bude vjerski predstavnik jednog naroda – izjavila je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, za srpski narod neprihvatljive su izjave Kavazovića u kojima poziva na rat, umjesto da poziva na mir, molitvu, blagostanje, rad i suživot među narodima u BiH.

– Kakva je to religija koja propagira rat i borbu, jer islamska vjera treba da je vjera mira, a ne rata. Nikada niste mogli čuli pravoslavnog ili katoličkog sveštenika da pozivaju na rat jer oni stalno pozivaju na mir – istakla je Rajilićeva.

Ona je navela da Kavazović nije jedini koji poziva na rat, već da postoji organizovana i uvezana hajka predstavnika islamske vjere sa političarima iz Federacije BiH /FBiH/ koji iznose ovakve ili slične stavove.

Rajilićeva je zaključila da srpski narod ne treba pridavati nikakav značaj ovakvim ili sličnim izjavama iz FBiH, već treba da živi u miru i toleranciji sa drugim narodima na ovom prostoru.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović na jučerašnjem otvaranju novoizgrađene džamije u Sapni poručio je da će se Bošnjaci “boriti do kraja za svaki pedalj zemlje”.

(A. S.)