Biznis 05.07.2022.

KOŠARAC: Ministri iz Federacije blokirali sporazum BiH sa Hrvatskom i Srbijom o gasovodu

ČITANJE: 2 minute

Savjet ministara danas nije postigao potreban konsenzus u vezi sa pojedinačnim prijedlozima za vođenje pregovora radi zaključivanja prednacrta sporazuma BiH sa Hrvatskom i Srbijom o izgradnji gasovoda.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici izostala je podrška za vođenje pregovora između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda „Nova istočna interkonekcija“ na pravcu od granice dvije zemlje do Novog Grada. Konsenzusa nije bilo ni za pregovore o izgradnji gasovoda „Južna interkonekcija BiH i Hrvatske“.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je za RTRS da je izostala podrška ministara iz Federacije BiH.

– Imamo niz primjera, posljednji je ovaj o gasifikaciji. Ja bih rekao iz potpuno neobjašnjivih razloga s obzirom na činjenicu da smo imali intenzivne razgovore s kolegama iz FBiH gdje smo imali uvjeravanja da postoji politička saglasnost da se danas glasa i za južnu i za novu istočnu intekonekciju. Imam osjećaj da su išli sa varijantom „nemoj da dozvolimo Republici Srpskoj, pa ne moramo ni mi“. Naš je stav tu bio potpuno jasan, nema kretanja kad je u pitanju južna interkonekcija ukoliko nema ni kretanja posebno kad je u pitanju ova istočna interkonecija. Imali smo jutros takve napore da odvojimo južnu i istočnu interkonekciju, mi nismo naivni – naveo je Košarac.

Bez konsenzusa

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici nije postiglo konsenzus u vezi sa sporazumima koji se odnose na gasovode.

Pred ministrima je bio Prednacrt sporazuma između BIH i Republike Hrvatske za izgradnju gasovoda “Južna interkonekcija BiH i Republike Hrvatske” na pravcu Zagvozd-Posušje-Novi Travnik sa odvajanjem za Mostar kao i Prednacrt sporazuma između BiH i Republike Srbije o izgradnji gasovoda “Nova istočna intekonekcija BiH i Republike Srbije” na pravcu Bijeljina-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da će se generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH u najkraćem roku izvjestiti o daljem toku i potrebnim koracima u vezi sa ovim.

Inače, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH nedavno je govorio o tome kako Sarajevo blokira novi gasovod ispod Drine te najavio da će Republika Srpska insistirati u državnim institucijama da ovaj projekat bude realizovan.

– Neopravdano je da to blokiraju sarajevske institucije. Ako oni nastave blokirati ondaćemo i mi blokirati ostale projekte koji su važni za BiH – rekao je nedavno Dodik.

(SB)

Oznake: Staša Košarac