Politika 23.05.2016.

Košarac: Moguća krivična prijava protiv direktora Agencije za statistiku

ČITANJE: 1 minuta

“Ukoliko Jukić hitno ne povuče odluku koju je donio bez saglasnosti Zavoda za statistiku Republike Srpske, zatražićemo njegovu smjenu, a protiv njega će biti podnesena krivična prijava zbog kršenja zakona i zloupotrebe službenog položaja”, rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nikada neće prihvatiti nezakonite i jednostrane odluke, niti će priznati netačne i neregularne rezultate popisa koji bi proistekli na osnovu takvih odluka.

“Zakon je potpuno jasan i Republika Srpska nikada neće prihvatiti da za rezidentne stanovnike budu proglašeni oni koji godinama ne žive u BiH, niti imaju namjeru da se u BiH vraćaju. Oni koji su takve ljude popisivali, rukovodeći se političkim instrukcijama i kampanjom koju su mjesecima prije popisa provodili bošnjački političari, trebaju da se suoče s problemom koji su sami stvorili, unoseći u popisnice imena gotovo 200.000 ljudi koji duže od godinu dana ne žive u ovoj zemlji”, istakao je Košarac.

On je upozorio na to da će se, kako je rekao, s političkim posljedicama suočiti i oni koji su Jukiću naložili da donosi jednostrane odluke.

“Politika preglasavanja i neuvažavanja interesa jednog konstitutivnog naroda obiće se o glavu onima koji je provode”, poručio je Košarac.

(Agencije)