Politika 13.08.2020.

KOŠARAC O TRGOVSKOJ GORI: BiH nema pravo da sjedi skrštenih ruku

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ističe da BiH nema pravo da sjedi skrštenih ruku dok Hrvatska, s druge strane, ozbiljno priprema odlagalište za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, u blizini Une. On navodi da zbog opstrukcija šefice diplomatije BiH Bisere Turković stanje bi moglo da se dodatno zakomplikuje na našu štetu.

Košarac naglašava da ga brinu opstrukcije Turkovićeve i drugih što BiH dovodi u defanzivu poziciju u odnosu na Hrvatsku, koja ofanzivno radi u svom interesu.

– Želim da vjerujem da će pojedine političke strukture u BiH shvatiti da ne smiju kalkulisati sa zdravljem ljudi i zaštitom prirode sredine – rekao je Košarac za Glas Srpske.

Ističe da je Turkovićeva prava adresa za traženje odgovora na pitanje zašto na posljednjim sjednicama Savjeta ministara BiH nisu razmatrane odluke o formiranju ekspertskog tima i o imenovanju pravnog tima. Ona je, dodao je, u više navrata zahtijevala da se sa dnevnog reda skine odluka o imenovanju i treba da jasno obrazloži motive svog postupka te konačno objasni i čije interese štiti u konkretnom slučaju.

Proteklih dana se, smatra Košarac, bavila svim drugim, osim svojim poslom ministra inostranih poslova BiH, pa je javnost ostala uskraćena za odgovor šta je uradila na mobilizaciji i proaktivnom djelovanju diplomatsko-konzularne mreže u konkretnom slučaju.

“Nas nije ni obavijestila zbog čega joj je odjednom neprihvatljivo imenovanje ta dva  tima, imajući u vidu da je ranije javno podržavala zaključke sastanaka o toj problematici, uključujući i formiranje tih timova”, rekao je Košarac.

Ključni cilj svih aktivnosti je, kaže, zaštita zdravlje građana u slivu Une, kako u Srpskoj, tako i FBiH, čime se ne smije kalkulisati.

– To ne smije predmet političke igre. Nažalost, slučaj “Trgovska gora” jedan je u nizu primjera da Turkovićeva nije dorasla funkciji koju trenutno vrši. Kažem “jedan u nizu”, ne želeći da pominjem druge gafove, ispade i diplomatske skandale, kojima svjedočimo od početka njenog mandata – poručio je Košarac.

Istakao je da o ovoj temi priča i sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom koji smatra da je angažman domaćih eksperata i pravnih stručnjaka odgovor jer evidentno Hrvatska ne odustaje od namjere. Vjeruje da će se odluke o imenovanju timova naći pred ministrima nakon ljetne pauze.

– Potrebno je da što prije imenujemo ekspertski i pravni tim, da bi i Koordinaciono tijelo moglo da koordiniše aktivnostima, te da o tome obavještava Predsjedništvo BiH. Trebamo održati dobre bilateralne odnose sa  Hrvatskom, ali i da predmetnu problematiku razmotrimo sa strukturama u Briselu – zaključio je on, piše Glas Srpske.

(A.M/banjaluka.net)