Politika 14.10.2021.

Košarac o učestvovanju na sajmu ”EXPO”: Sarajevo ne može predstavljati Banjaluku

ČITANJE: 3 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da u potpunosti podržava nastup privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH na sajmu ”EXPO 2020 Dubai”, ali da je neprihvatljivo i u suprotnosti sa ustavnim i zakonskim propisima da Vlada Kantona Sarajevo vrši organizaciju učestvovanja BiH na ovom međunarodnom događaju.

”Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je odlukom Savjeta ministara BiH određeno kao nosilac aktivnosti pripreme učestvovanja BiH na sajmu ‘EXPO 2020 Dubai’. Od samog početka ulažemo maksimalne napore kako bismo iznašli način za ravnopravno predstavljanje privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH na ovoj prestižnoj manifestaciji”,  istakao je ministar Košarac.

On je podsjetio da je, nakon imenovanja Organizacijskog odbora BiH i potpisivanja Ugovora o učestvovanju na svjetskoj izložbi ”EXPO 2020 Dubai”, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u šest navrata predlagalo da Savjet ministara BiH usvoji potrebne akte u vezi sa nastupom na sajmu u Dubaiju, među kojima je bio i Troškovnik za učestvovanje.

”Predsjedavajući Zoran Tegeltija i ministri iz Republike Srpske svaki put su glasali za predložene akte, ali ministri iz Federacije BiH do danas nisu dali saglasnost. Izostankom njihove saglasnosti, Savjet ministara BiH nije usvojio potrebne odluke i informacije. To praktično znači da je BiH onemogućeno učestvovanje na svjetskoj izložbi u Dubaiju, pa samim tim i provođenje planiranih aktivnosti u vezi sa kompletnom organizacijom programa na paviljonu”, naglasio je ministar Košarac.

Uzimajući u obzir činjenicu da je BiH već preuzela određene obaveze zaključivanjem Ugovora, te da Savjet ministara BiH nije usvojio Troškovnik, ministar Košarac je upozorio da Vlada Kantona Sarajevo nema ovlašćenja da provodi aktivnosti na organizaciji učestvovanja BiH na sajmu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

On je napomenuo da je o navedenom informisao kako Vladu Kantona Sarajevo, tako i Ministarstvo inostranih poslova BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

”Nejasan je pravni osnov po kojem je Vladi Kantona Sarajevo organizator sajma u Dubaiju dao ovlašćenje da provodi pomenute aktivnosti, a posebno je problematičan način na koji se planira obezbijediti učestvovanje privrednika iz Republike Srpske. Oni moraju biti ravnopravni i učestvovati pod jednakim uslovima kao privrednici iz Federacije BiH”, naglasio je ministar Košarac.

On je ukazao na važnost predstavljanja privrednika iz oba entiteta na međunarodnom sajmu u Dubaiju, te dodao da je njegova podrška jasno iskazana kroz sve aktivnosti Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH po ovom pitanju.

”Međutim, insistiram na tome da je prvenstveno neophodno poštovati zakonom propisane procedure, kao i ustavna ovlašćenja organa koji mogu vršiti predstavljanje BiH na mafestacijama ovog tipa”, potcrtao je ministar Košarac.

On je naglasio da su alternativna rješenja organizacije nastupa privrednika iz cijele BiH potpuno neprihvatljiva, nezakonita i neustavna

”U prilog tome svjedoči i da je ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerif Mujkanović nedavno podnio neopozivu ostavku na poziciju vršioca dužnosti generalnog komesara za BiH za ‘EXPO 2020 Dubai’. Jasno mu je da aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo nisu u skladu sa zakonom, kao i da njihova ideja o preuzimanju uloge organizatora učestvovanja BiH na sajmu u Dubaiju služi prvenstveno za politički obračun u Kantonu Sarajevo”, rekao je ministar Košarac.

On je najavio da će organizatore sajma ”EXPO 2020 Dubai” obavijestiti o tome da isključivo nadležne institucije na nivou BiH mogu odobriti vizuelni identitet paviljona BiH i da on mora oslikavati unutrašnju strukturu zemlje.

(E.M)

Oznake: Staša Košarac