Vijesti 16.07.2021.

Košarac: Odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate

ČITANJE: 1 minuta

BiH je odobren izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate, potvrdio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, te dodao da otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Košarac je rekao da je izvoz goveđeg mesa iz BiH u Ujedinjene Arapske Emirate odobren nakon što su usaglašeni veterinarsko-zdravstveni sertifikati između dvije zemlje, te da je privrednim subjektima iz BiH odobren izvoz od nadležnih institucija iz Emirata, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Prema njegovim riječima, dosadašnji napori Ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo BiH urodili su plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor.

“Kancelarija za veterinarstvo zadužena je da, u skladu sa usaglašenim veterinarsko-zdravstvenim sertifikatima, pokrene neophodne aktivnosti kako bi kompanije odobrene za izvoz, taj posao mogle neometano da vrše”, naglasio je Košarac, nakon sastanka sa direktorom Kancelarije Sašom Boškovićem.

On je rekao da Ministarstvo spoljne trgovine sprovodi kontinuirane aktivnosti na otvaranju novih tržišta, sa ciljem zaštite i unapređenja domaće proizvodnje, te razvoja poljoprivrednog sektora.

“S tim u vezi, želim naglasiti da smo u završnoj fazi usaglašavanja veterinarsko-zdravstvenih sertifikata sa Izraelom, tako da uskoro očekujemo otvaranje ovog tržišta za naše proizvođače. Naš prioritet je evropsko tržište sa 500 miliona potencijalnih potrošača, ali i tržišta Rusije, Kine, Malezije, Kuvajta i Saudijske Arabije, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda”, istakao je Košarac.

(Srna, E.M)

Oznake: Staša Košarac