Politika 18.10.2022.

Košarac: Opozicija će odgovarati pred sudom naroda ili pravosuđem

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da opozicione partije neće uspjeti u namjeri da prekroje izbornu volju građana Republike Srpske ni nakon ponovnog brojanja glasova za predsjednički nivo.

“Milorad Dodik je voljom srpskog naroda izabran za novog predsjednika Republike Srpske. Volju naroda ne mogu pobijediti udruženi opozicioni smutljivci, ohrabreni zapadnim ambasadama i podržani različitim mahinacijama CIK-a BiH”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, evidentno je da opoziciona taktika pada u vodu nakon što je okončano nezakonito kontrolno prebrojavanje glasova u Banjaluci, Bijeljini, Doboju i Zvorniku.

Košarac je naglasio da je Milorad Dodik uvjerljivo pobijedio opozicionog kandidata Jelenu Trivić.

“Uzalud je opoziciji kompletna predizborna i postizborna farsa i šarada. Nije im bila dovoljna blamaža nakon sramnog lažiranja izborne pobjede i svjesne obmane građana. Obrukali su se za sve britanske funte! Nastavili su sa manipulacijama i na ulici doslovno podsticali nezakonitu odluku CIK-a BiH o ponovnom brojanju glasova”, naveo je Košarac.

On je istakao da se PDP i SDS nisu zaustavili ni na tome, pa su sve glasniji u zahtjevima za ponavljanjem izbora.

“Očigledno je da ne postoje ni moralne ni zakonske barijere koje opozicija ne libi da premosti kako bi ostvarila svoj cilj – destabilizaciju institucija Republike Srpske. Sve opcije su im u igri, osim jedine ispravne – da dostojanstveno priznaju poraz na izborima i poštuju volju građana Srpske”, ocijenio je Košarac.

Prema njegovim riječima, cilj PDP-a i SDS-a je da izazovu incidente i sukobe kako bi izborne pobjednike Milorada Dodika i SNSD okarakterisali kao destabilizujući faktor.

Košarac je dodao da je opozicija dobila takav zadatak i da ga provodi zajedno s pojedinim strukturama iz političkog Sarajeva.

“O tome najbolje svjedoči incident ispred dvorane ‘Zetra’, kada je policija Kantona Sarajevo bespotrebno zaustavila i zadržala akreditovane posmatrače SNSD-a. Znamo da opozicija postupa po instrukciji čiji je cilj svakodnevno plasiranje laži, provokacija, napada, prijetnji i stavljanja meta na čelo Miloradu Dodiku i članovima SNSD-a”, naglasio je Košarac.

Zbog toga je, kako je naveo, opravdano postaviti pitanje krivične odgovornosti predstavnika opozicije.

“Opozicija će kad-tad odgovarati, bilo pred sudom naroda, bilo pred pravosudnim institucijama za sve što radi. Oni mogu da misle da će uspjeti da se sakriju iza nezakonitih odluka CIK-a, ali će sve nezakonitosti biti analizirane, kao i pitanje smjene ionako nelegitimnog sastava CIK-a”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, CIK BiH mora biti nezavisna institucija čiji će članovi biti profesionalci, a ne pripadnici gubitničkih političkih partija kao što je to danas slučaj.

“Krajnje je vrijeme da opozicija shvati da ih CIK ne može izabrati. Građani Srpske biraju i izabrali su Milorada Dodika za predsjednika Republike. Narodna volja je pobijedila opoziciju i CIK”, zaključio je Košarac.