Politika 10.10.2022.

Košarac: Opozicija želi da prihvati poziv političkog Sarajeva na destabilizaciju Srpske

ČITANJE: 3 minute

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da izborni gubitnici u Republici Srpskoj pokušavaju da opravdaju poraz različitim manevrima, čiji je cilj destabilizacija institucija Republike Srpske i poništavanje slobodne volje građana.

Košarac je u izjavi za Srnu rekao da je opozicija bila svjesna da je izgubila izbore i da je imala unaprijed pripremljen scenario da neće prihvatiti rezultate izbora.

“Građani Srpske su i u ovom izbornom procesu na dostojanstven način dali svoj sud o politikama opozicije, na način da su potvrdili opozicioni status SDS-a i PDP-a. Svjesni da do pobjede ne mogu doći na izborima, opozicioni predstavnici sada de fakto vrše pritisak na Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH u nadi da će ova institucija učestvovati u njihovoj ‘šaradi’ i unaprijed pripremljenom scenariju”, dodao je Košarac.

On je naglasio da opozicija, najavljujući protest pred CIK-om BiH, zapravo želi da prihvati poziv političkog Sarajeva na destabilizaciju Republike Srpske.

“PDP i SDS prihvataju pruženu ruku i u partnerstvu sa Sarajevom i strancima namjeravaju da parališu institucije Srpske. Biće upamćeni kao prvi političari iz Republike Srpske koju su članstvo vlastitih partija doveli na proteste u Sarajevo. Takođe, mi dobro pamtimo da su oni koji danas iniciraju proteste pred CIK-om bili akteri protesta ispred zgrade Predsjedništva BiH u februaru 2014. godine”, naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, protesti opozicije su nastavak cirkuskih igara, nakon što su u izbornoj noći brutalno obmanuli građane i lažirali pobjedu.

“Tako smo sinoć na Trgu Krajine u Banjaluci imali priliku da vidimo kako je samoproglašeni predsjednik iz 2018. Vukota Govedarica abdicirao i prenio vlast na samoproglašenu predsjednicu iz 2022. Jelenu Trivić. Da nisu tužna i žalosna, takva nastojanja bila bi smiješna”, naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, vidljivo je da je u pozadini protesta ambicija pojedinaca iz PDP-a i SDS-a da ostvare lične ciljeve zloupotrebljavajući članove vlastitih političkih partija.

“Najglasniji su nevješti oratori Branislav Borenović i Milan Radović. Prvom je cilj da ostane predsjednik PDP-a, a drugom da dođe na čelo SDS-a, nakon izbornog debakla Mirka Šareovića. To su političke karikature, koje svjesno manipulišu članstvom vlastitih partija kako bi ostvarili svoje ciljeve”, poručio je Košarac.

Kako je istakao, većina građana Republike Srpske prepoznala je loše namjere opozicionih pojedinaca i ne želi učestvovati u zakulisnim igrama. Izmanipulisani članovi PDP-a i SDS-a, dodao je, dolaze autobusima na proteste u Banjaluku iz Hercegovine, sarajevsko-romanijske regije i drugih dijelova Srpske.

“Ko plaća taj prevoz? Čije su to pare? To je novac stranaca, ali i novac onih ljudi koji su učestvovali u pljačkama i kriminalnim privatizacijama, onih koji su uzeli sve iz Republike Srpske i otišli s druge strane Drine. Danas glume patriote i žele da utiču na izbornu volju i destabilizaciju institucija Srpske u isključivoj namjeri da ponovo ovladaju resursima građana Srpske i koriste ih za svoje nečasne ciljeve, Nažalost, u prvim redovima protesta su lobisti takvih ljudi”, konstatovao je Košarac.

On je naglasio da SDS i PDP pokušavaju delegitimizovati izbore i pogaziti iskazanu slobodnu volju građana Republike Srpske.

“Opozicija najavljuje čak i proteste ispred OHR-a. Šta će ispred OHR-a? Visoki predstavnik ne postoji. Zašto daju značaj nečemu što ne postoji? OHR je rak rana i nije prijatelj Republici Srpskoj. Očigledno je namjera opozicije da se pridruži probosanskim strankama i od njemačkog turiste, kojeg su priznali kao visokog predstavnika, zatraži da poništi slobodnu volju građana, koji su izabrali Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske”, poručio je Košarac.