Politika 27.02.2021.

Košarac: Ostvarili smo napredak i ušli u drugu fazu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Evropska komisija dostavila BiH procjenu upitnika za izvoz crvenog mesa na tržište EU, sa dodatnim preporukama koje je potrebno ispuniti u narednom periodu.

”To znači da smo ušli u drugu fazu u procesu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU. Ovo je ohrabrujuća vijest za naše poljoprivrednike, jer otvaranje potentnog evropskog tržišta znači izuzetnu priliku i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta”, poručio je ministar Košarac.

On je pozdravio postignuti napredak u pregovorima sa Evropskom komisijom, naglasivši da je prva faza u odobravanju izvoza crvenog mesa uspješno okončana nakon što je BiH u oktobru prošle godine dostavila odgovore na pitanja iz upitnika.

Ministar Košarac pozvao je nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH da aktivno rade na realizaciji dodatnih preporuka. One se odnose na ispunjavanje uslova u vezi sa javnim zdravljem životinja, registracijom farmi, identifikacijom životinja, te programom
nadzora nad zaraznim bolestima i uspostavljanjem laboratorijske mreže.

”To su uslovi koje moramo ispuniti u drugoj fazi, nakon čega će, u zavisnosti od epidemiološke situacije, nadležni inspektori iz EU doći u BiH i izvršiti neophodne kontrole”, rekao je ministar Košarac.

On je podržao aktivnost institucija na svim nivoima vlasti u BiH u ovom procesu, te poručio da je model saradnje i koordinacije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa nadležnim entitetskim ministarstvima, koji zagovara od početka mandata, imao pozitivan ishod za domaće poljoprivredne proizvođače.

”U potpunosti smo opredijeljeni da kreiramo politike i rješenja koja će otvoriti evropsko tržište za domaće proizvođače. Plasman domaćih proizvoda na nova tržišta jedna je od mjera kojom štitimo domaću proizvodnju i stvaramo uslove da svedemo na minimum tržišne viškove, nastale usljed pandemije koronavirusa”, zaključio je ministar Košarac.

(E.M)

Oznake: Staša Košarac