Politika 17.08.2020.

Košarac: Prioritet zaštita domaće proizvodnje

ČITANJE: 4 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima najvećih domaćih kompanija koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa u BiH o zaštiti domaće proizvodnje, sa fokusom na otkup tržišnih viškova.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija ”Mujanić”, ”Rakitno”, ”Suša-komerc”, ”Tulumović”, ”IM Semić”, ”Karliko eksport-import”, ”ZP-komerc”, ”Pavić”, ”MI-TRIVAS” i ”Vision”, kao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

”U skladu sa programom rada Savjeta ministara BiH i politikom koju vodim na čelu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zaštita domaće proizvodnje je prioritet, što podrazumijeva podršku primarnoj proizvodnji i prerađivačkim kapacitetima. Od ključne je važnosti da institucije na svim nivoima vlasti u BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima, nastave sa podrškom i pomoći primarnim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačkim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, poručio je ministar Košarac. 

On je izrazio podršku mjerama podsticaja i pomoći domaćoj proizvodnji, koje su usvojile nadležne institucije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, poput organizacije interventnog otkupa tržišnih viškova.

Na sastanku je ukazano na posljedice koje je pandemija koronavirusa prouzrokovala na poljoprivredni sektor u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, s naglaskom na proizvedene viškove na tržištu. U nastojanju da doprinese rješavanju ovog problema, ministar Košarac uputio je zahtjev današnjim sagovornicima da u narednih 30 dana prestanu da uvoze svježe i rashlađeno meso u BiH, te da se u tom  periodu usmjere na otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda.

”Budući da je spoljnotrgovinski promet u nadležnosti Ministarstva kojim rukovodim, naša obaveza je da omogućimo realizaciju međunarodnih ugovora koje je BiH potpisala, ali i da obezbijedimo koordinirajuću ulogu između primarnih poljoprivrednih proizvođča i prerađivačkih kapaciteta. Uvjeren sam da će firme koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa u BiH izraziti solidarnost sa domaćim primarnim poljoprivrednim proizvođačima, te ispoštovati zahtjev da u narednih 30 dana otkupljuju domađe proizvode. Na taj način ćemo smanjiti tržišne viškove, te omogućiti nastavak razvoja prerađivačkih kapaciteta, ali i bolju međusobnu saradnju”, naglasio je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku analizirane su i mjere koje su usvojile pojedine zemlje iz regiona, a koje se odnose na prolongiranje izdavanja administrativnih rješenja za uvoz svježeg i rashlađenog mesa na određeni period.  

”Trenutno nećemo uvoditi takve mjere, ali ukoliko ne bude ispoštovan jasno definisan dogovor, ne treba isključiti mogućnost usvajanja administrativnih mjera koje će omogućiti nesmetan spoljnotrgovinski promet, ali i dodatnu zaštitu domaće proizvodnje. Jednako tako, ukoliko dogovor ne bude ispoštovan, razmišljamo i o uvođenju dodatnih finansijskih obaveza na uvoz svježeg i rashlađenog mesa”, rekao je ministar Košarac.

Kao jednu od mjera zaštite domaće proizvodnje, on je najavio nastavak spoljnotrgovinskog prometa sa Turskom, što će takođe uticati na smanjenje nastalih viškova u proizvodnji.

”Tokom ove sedmice kompanije ‘ZP-komerc’, ‘Šišović’ i ‘Suša’ će potpisati ugovore o izvozu mesa sa turskom stranom, što je u skladu sa politikom koju zastupam od početka mandata, a koja se odnosi na ravnopravnu zastupljenost i uključenost firmi iz Republike Srpske i Federacije BiH u ovaj posao”, naglasio je ministar Košarac.

Govoreći o dugoročnim mjerama zaštite domaće proizvodnje, on je izrazio opredjeljenje za nastavak aktivnosti i pregovora o otvaranju novih tržišta.

”To se prioritetno odnosi na otvaranje tržišta EU, o čemu aktivno razgovaram sa Delegacijom EU u BiH. Dobio sam uvjerenje da će to pitanje razmatrati kada BiH dostavi adekvatne odgovore na upitnik za izvoz mesa u EU. Nove prilike tražimo i kroz ugovore o slobodnoj trgovini čiji je potpisnik BiH”, naveo je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku iskazana je potreba za organizovanjem sastanka sa predstavnicima velikih tržnih centara u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

”To bi ujedno bio nastavak dobrih politika koje vode nadležne entitetske institucije. Nastojaćemo da postignemo dogovor o tome da u tržnim centrima domaći proizvodi budu zastupljeni blizu 50 posto, što će biti stimulans primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkim kapacitetima”, zaključio je ministar Košarac.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: Staša Košarac