Biznis 07.12.2021.

Košarac sa direktorom Agrarnog fonda Trebinje o novim tržištima

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa direktorom Agrarnog fonda Grada Trebinja Veskom Dutinom o mogućnostima izvoza poljoprivrednih proizvoda animalnog porijekla iz Hercegovine u zemlje članice CEFTA-e, EU i na tržišta drugih zemalja.

Fokus sastanka bio je na projektu ”Hercegovačka kuća”, koja posluje u okviru Agrarnog fonda Grada Trebinja. ”Hercegovačka kuća” otkupljuje autohtone proizvode malih poljoprivrednih proizvođača hercegovačke regije i plasira ih na tržište pod svojom robnom markom, prenose Nezavisne.

”Hercegovačka kuća je otvorena u Trebinju 2017. godine i tokom četvorogodišnjeg poslovanja potpisali smo ugovore sa 118 poljoprivrednika. Danas imamo više od 1.000 artikala i tri prodajna objekta – u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Novom Sarajevu. Uspjeli smo da u našim prodajnim objektima ostvarimo promet više od milion i 200 hiljada KM. To je ukupna vrijednost otkupljenih poljoprivrednih proizvoda”, istakao je direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja Vesko Dutina.

Košarac naglasio je da podržava trud i napore Agrarnog fonda Grada Trebinja u cilju omogućavanja što boljeg plasmana tradicionalnih hercegovačkih proizvoda na nova tržišta.

”Razmotrili smo mogućnosti kako da institucije na nivou BiH, koje su nadležne za spoljnotrgovinski promet, daju doprinos da se proizvodi ‘Hercegovačke kuće’ u što skorijem roku nađu na tržištima izvan Republike Srpske i BiH”, istakao je Košarac.

On je od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražio da u narednom periodu izvrši upis Agrarnog fonda Grada Trebinja u registar odobrenih izvoznih objekata, kako bi se ”Hercegovačkoj kući” omogućilo da svoje proizvode plasira na tržište Srbije.

”Informisan sam da Agrarni fond Grada Trebinja planira otvoriti objekat ‘Hercegovačke kuće’ u Beogradu, zbog čega im je potrebno da u što skorijem roku budu registrovani kao odobreni izvozni objekat. Uložićemo dodatne napore da, u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH, realizujemo ovaj cilj, jer smo opredijeljeni da našim poljporivrednicima iz Hercegovine obezbijedimo ulove za plasman proizvoda na tržište Srbije, ali i drugih zemalja CEFTA-e, EU i druga tržišta”’, poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedan je od najznačajnijih oblika podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

”U potpunosti smo opredijeljeni da afirmišemo naše poljoprivrednike iz Hercegovine i drugih krajeva Republike Srpske, te projekte poput ‘Hercegovačke kuće’ i ‘Krajiške kuće’, kako bi se njihovi proizvodi našli ne samo na regionalnim tržištima, nego i u EU i tržištima drugih zemalja poput Rusije, Kine i Turske”, zaključio je Košarac.

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

(B.M)