Košarac: SDA uz pomoć SDS-a od Savjeta ministara pravi “Vladu BiH”

kosarac
kosarac
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac najoštrije je osudio protivustavne odluke Savjeta ministara i ministra civilnih poslova BiH u vezi sa finansiranjem i statusom institucija kulture u Sarajevu, upozorivši da funkcioneri SDA Denis Zvizdić i Adil Osmanović, uz saglasnost i podršku ministara iz SDS-a Mirka Šarovića i Dragana Mektića, od Savjeta ministara prave “vladu BiH”.

– Potezi Adila Osmanovića i Dragana Mektića, kao i brojne druge odluke koje je Savjet ministara BiH donosio bez znanja i saglasnosti institucija Republike Srpske, ali i parlamenta BiH, poput najnovije odluke o formiranju takozvanog državnog odbora za investicije, svjedoče da slabost i spremnost na izdaju stranaka iz Republike Srpske koje participiraju u vlasti u Sarajevu SDA koristi za izmjene Dejtonskog sporazuma i pretvaranje Savjeta ministara BiH u novi centar moći preko kojeg Bakir Izetbegović provodi svoju politiku- istakao je Košarac.

On je podsjetio da su poslanici SNSD-a upozoravali na ekspoze Denisa Zvizdića u kome su jasno naznačene namjere SDA da koaliciju sa SDS-om, PDP-om i NDP-om iskoristi kako bi, putem prenosa nadležnosti i jačanja uloge Savjeta ministara BiH, nastavili sa procesom centralizacije i unitarizacije zemlje.

– Ubijeđen sam da ministar Osmanović nije mogao donijeti odluke o finansiranju i statusu institucija kulture u Sarejvu bez znanja i prećutne saglasnosti zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirka Šarovića, za koga sve bošnjačke stranke i sarajevski mediji tvrde da je najbolji ministar. Naravno da je za njih najbolji kada, suprotno Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH, dozvoljava Osmanoviću da sredstva poreskih obveznika Republike Srpske troši finansirajući fantomske institucije kulture na nivou BiH- naglasio je Košarac.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH smatra da institucije vlasti Republike Srpske moraju hitno da reaguju i da iskoriste sve političke i demokratske mehanizme koje imaju kako bi spriječile dalja kršenja Dejtona i urušavanja nadležnosti Republike Srpske.

– Vrijeme je da institucije Republike Srpske raspravljaju o ovoj situaciji i da donesu odgovarajuće odluke. Ovakvo izdajničko ponašanje srpskih predstavnika u institucijama BiH nije zabilježeno u posljednje dvije decenije i ako iz Republike Srpske ne bude institucionalne reakcije, stanje u Sarajevu svakoga dana biće sve gore i poraznije po Republiku Srpsku- zaključio je Košarac.

(Agencije)

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.