Politika 17.09.2015.

Košarac: SDA uz pomoć SDS-a od Savjeta ministara pravi “Vladu BiH”

ČITANJE: 2 minute
kosarac
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac najoštrije je osudio protivustavne odluke Savjeta ministara i ministra civilnih poslova BiH u vezi sa finansiranjem i statusom institucija kulture u Sarajevu, upozorivši da funkcioneri SDA Denis Zvizdić i Adil Osmanović, uz saglasnost i podršku ministara iz SDS-a Mirka Šarovića i Dragana Mektića, od Savjeta ministara prave “vladu BiH”.

– Potezi Adila Osmanovića i Dragana Mektića, kao i brojne druge odluke koje je Savjet ministara BiH donosio bez znanja i saglasnosti institucija Republike Srpske, ali i parlamenta BiH, poput najnovije odluke o formiranju takozvanog državnog odbora za investicije, svjedoče da slabost i spremnost na izdaju stranaka iz Republike Srpske koje participiraju u vlasti u Sarajevu SDA koristi za izmjene Dejtonskog sporazuma i pretvaranje Savjeta ministara BiH u novi centar moći preko kojeg Bakir Izetbegović provodi svoju politiku- istakao je Košarac.

On je podsjetio da su poslanici SNSD-a upozoravali na ekspoze Denisa Zvizdića u kome su jasno naznačene namjere SDA da koaliciju sa SDS-om, PDP-om i NDP-om iskoristi kako bi, putem prenosa nadležnosti i jačanja uloge Savjeta ministara BiH, nastavili sa procesom centralizacije i unitarizacije zemlje.

– Ubijeđen sam da ministar Osmanović nije mogao donijeti odluke o finansiranju i statusu institucija kulture u Sarejvu bez znanja i prećutne saglasnosti zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirka Šarovića, za koga sve bošnjačke stranke i sarajevski mediji tvrde da je najbolji ministar. Naravno da je za njih najbolji kada, suprotno Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH, dozvoljava Osmanoviću da sredstva poreskih obveznika Republike Srpske troši finansirajući fantomske institucije kulture na nivou BiH- naglasio je Košarac.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH smatra da institucije vlasti Republike Srpske moraju hitno da reaguju i da iskoriste sve političke i demokratske mehanizme koje imaju kako bi spriječile dalja kršenja Dejtona i urušavanja nadležnosti Republike Srpske.

– Vrijeme je da institucije Republike Srpske raspravljaju o ovoj situaciji i da donesu odgovarajuće odluke. Ovakvo izdajničko ponašanje srpskih predstavnika u institucijama BiH nije zabilježeno u posljednje dvije decenije i ako iz Republike Srpske ne bude institucionalne reakcije, stanje u Sarajevu svakoga dana biće sve gore i poraznije po Republiku Srpsku- zaključio je Košarac.

(Agencije)