Politika 08.03.2019.

KOŠARAC: SDS i PDP su poslije izbora pokušali da opet naprave bh. vlast bez SNSD-a

ČITANJE: 6 minuta

Postoje određene informacije da su SDS i PDP pokušale da uđu u vlast na nivou BiH umjesto SNSD i naših koalicionih partnera. Kontaktirali su neke poslanike iz bloka SNSD, pokušavali da ih integrišu sa sobom i ponude se kao rješenja za konstituisanje vlasti.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac, u intervjuu za Srpskainfo, kaže da bi takav model bio loš jer ne predstvalja volju birača u Republici Srpskoj.

– Birači su glasali za predstavnike SNSD da ih predstavljaju na zajedničkom nivou. To bi bio klasični falsifikat volje birača. Mislim da su se stranke SzP pokazale vrlo „učinkovitim“ za druge strukture u BiH, a najmanje su bili učinkovite za Srpsku – kaže Košarac.

Da li možete da bude konkretniji, ko je koga kontaktirao?

Imali smo informaciju da je sam Nenad Nešić izašao sa stavom da su ga kontaktirali. Na to sam mislio.

Da li ćete ipak ponuditi SDS i PDP da zajedno uđete u vlast na nivou BiH?

Nisam uključen u te razgovore, ali imam informaciju da se vode i da je ponuđeno da zajedno nastupamo u Sarajevu. Vidjećemo kakav će biti stav tih drugih političkih partija koje danas ne čine vlast u RS, ali imaju svoje predstavnike na nivou BiH. Politika SNSD i sada i prethodne četiri godine, kada smo bili opozicija u Sarajevu, jeste manifestacija političkog jedinstva srpskog naroda i političkih struktura na zajedničkom nivou vlasti. Kada je RS jedinstvena u Sarajevu tada je veoma jaka i ne može ni na koji način biti ugrožena.

Nažalost, bili smo svjedoci u prethodne četiri godine kada je SzP vodio integrisanu politiku sa SDA i kada je negirao stavove institucija RS i takvim politikama je Srpska dovođena u fazu ugroženosti. Raduje me činjenica da su predstavnici opozicije došli na nedavni sastanak kod predsjednika Dodika kada je Izetbegović najavio mogućnost za pokretanje inicijative o promjeni naziva RS. Shvatili su da je jedino mjesto Banjaluka i institucije Republike.

Kao učesnik razgovora o formiranju Savjeta ministara BiH, šta očekujete da se nađe u principima koje dogovaraju SNSD, SDA i HDZ? Oko čega se okupljate?

Treba se okupiti oko volje birača. Definitivno je volja birača RS da reprezentaciju u Sarajevu predvodi SNSD i naši koalicioni partneri. Vidljivo je da se i hrvatska komponenta opredijelila ko je čini. Očekujemo već nekoliko mjeseci da to urade i Bošnjaci. Naravno, mi nismo opterećeni do te mjere konstituisanjem vlasti na zajedničkom nivou jer je naš imperativ institucije RS, a svjedoci smo da RS ima izabrane organe u skladu s voljom birača i da je napredniji dio BiH. Zajednički nivo već duži period koči napredak RS, a u jednom dijelu i FBiH.

S druge strane, očekujem da se nastave razgovori o izjavi o principima, dakle o onim pitajima koja nisu sporna za sve tri reprezentativne selekcije. To su prije svega vladavina zakona, poštovanje Ustava, slova Dejtona i evropski put BiH. Izjava ne predstavlja nikakav koalicioni kapacitet, mi ne želimo da pravimo koalicije. Želimo da na temelju naše reprezentativnosti, poštujući volju birača drugih naroda, uđemo u proces sastavljanja vlasti na zajedničkom nivou.

Najveće neslaganje je oko NATO puta BiH. Da li će se to naći u izjavi i ko će da popusti?

Ne bih spekulisao da li će se to pitanje naći u izjavi o principima formiranja vlasti. Definitivno to jeste pitanje oko koga nema slaganja. Vidljivo je da postoji hrvatska i bošnjačka komponenta koje imaju pozitivno razmišljanje o NATO integracijama i naš stav koji je potpuno negativan, s obzirom na činjenicu da su i pozicija i opozicija u RS podržala rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS. Tu dileme nema, stav nećemo menjati.

Rečeno je da će SNSD u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o odbrani BiH s ciljem brisanja odredbi o NATO integracijama. Šta očekujete budući da su i SDA i HDZ za članstvo u NATO?

Poštovaćemo stavove institucija RS i mi smo ti koji su kreirali takve stavove. Nije samo Zakon o odbrani, postoji niz zakonskih rješenja za koja smatramo da ih treba mijenjati i dopunjavati. Kada se konstituiše Savjet ministara i nadležna tijela u Parlamentarne skupštine BiH vidjećemo na koji način ćemo omogućiti prohodnost tih izmjena i dopuna. Definitivno za to treba partnerstvo druga dva naroda.

Hoće li SNSD i HDZ nastaviti strateško partnerstvo na nivou BiH i da li to smeta Izetbegoviću?

Ne bih komentarisao šta nekom može da smeta. Važno je da se razvija politički dijalog među političkim strukturama. SNSD kao najjača politička partija srpskog naroda će biti orijentisana na svoje političke ciljeve i zadatke koje će definisati kroz institucije RS, zajedno sa našim koalicionim partnerima. Naša će zadaća biti da te poslove na nivou BiH obavljamo u skladu s interesima RS i našeg naroda.

Međupartijski razgovori s HDZ pokazali su u mnogim segmentima svoju učinkovitost na pozitivan način. Naravno, imamo još nekih stvari o kojima treba da razgovaramo. To je konstitutivnost naroda u određenim kantonima, to je zastupljenost naših ljudi u Mostaru i drugo.

Kako je sjediti za istim stolom s čovjekom koji je najavio da će pokušati da ospori ime Republike Srpske?

Definitivno postoje politička pitanja oko kojih se nikad nećemo složiti i uvijek ćemo biti u nekoj vrsti političkog konflikta. Ne slažemo se s ideologijom Bakira Izetbegovića. Njega ne doživljamo kao partnera, nego kao reprezenta bošnjačkog naroda koji ga je izabrao. Ne možemo pomnožiti s nulom volju Bošnjaka, kao što ni oni ne mogu da pomnože s nulom volju srpskog naroda, iako su u prethodnom periodu pokušali da nađu neki vrstu modifikacije da bi smanjili snagu našeg političkog predstavljanja.

S druge strane, postoje politička pitanja oko kojih ćemo se moći usaglašavati, kao što postoje pitanja oko kojih se slažemo. To je članstvo u EU, naravno uz primjenu mehanizma koordinacije i poštovanje ustavnu poziciju RS. Mi osuđujemo najavljenu inicijativu koja se tiče naziva Srpske, ona vrijeđa naš interes i antidejtonska je. Mislim da je ona više fokusirana na to da Izetbegović oko sebe okupi političke strukture kako bi bio jači u formiranju vlasti s nama i Hrvatima.

(Srpskainfo)