Politika 09.09.2019.

KOŠARAC: SNSD neće podržati novi mandat Osmana Mehmedagića na čelu OBA

ČITANJE: 1 minuta

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košaraca rekao je da ova politička partija neće podržati imenovanje Osmana Mehmedagića Osmice za direktora Obavještajno bezbjednosne agencije /OBA/, jer je ova agencija radila na destabilizaciji Republike Srpske.

“Mehmedagić sigurno neće imati podršku SNSD-a prilikom izbora novog direktora OBA. Prema informacijama kojima raspolažemo, OBA je radila na destabilizaciji Srpske i kretala se van zakonskih okvira u obavljanju aktivnosti. Menadžment te agencije nema našu podršku i ne može u narednom periodu njome rukovoditi”, rekao je Košarac za “Večernje novosti”.

On je ocijenio da je posebno zabrinjavajuće što je BiH jedina zemlja koja nema parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom i dodao da je to proizvod politike predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i Mehmedagića.

Delegat SNSD-a Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da je ovdje veliko pitanje proces formiranja vlasti na nivou BiH i da li će biti formiran do isteka mandata Mehmedagiću.

“Ukoliko BiH ne dobije novi saziv Savjeta ministara do isteka mandata Mehmedagiću i ostane tehnički saziv, onda će Mehmedagića za direktora OBA sigurno ponovo predložiti predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić”, rekla je Majkićeva.

Ona je napomenula da su u SDA svjesni da SNSD, kada dobije mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara, Mehmedagića sigurno neće predložiti za direktora OBA.

Ove godine ističu mandati brojnim rukovodiocima na nivou institucija BiH, a među njima je Mehmedagić.

(Srna)