Vijesti 03.06.2021.

Košarac: Turizam jedan od pokretača ekonomije

ČITANJE: 3 minute

Turizam je posljednjih godina jedan od pokretača ekonomije u BiH, ali je virus korona zaustavio trend rasta u ovom sektoru, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac na sastanku Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije UN /UNVTO/.

“Godina iza nas je bila puna izazova na koje nijedna ekonomija nije bila spremna. Turizam je privredna grana koja je, kako u BiH tako i na globalnom nivou, najviše pogođena pandemijom. Svi smo svjesni da će oporavak biti dugotrajan i težak”, rekao je Košarac obraćajući se učesnicima današnjeg sastanka, koji se održava u Atini.

Košarac naglasio da oporavak turističkog sektora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u postpandemijskom periodu zahtijeva kreativne politike, koje će uz ogroman turistički potencijal biti ključni uslov za obogaćivanje ponude i pružanje novih sadržaja interesantnih i za domaće i za strane turiste.

U fokusu ovogodišnjeg foruma su aktuelna situacija i oporavak turističkog sektora u svjetlu globalne zdravstvene krize prouzrokovane pandemijom.

Košarac je tokom obraćanja ukazao da je u periodu prije pandemije u sektoru turizma u BiH od 2010. do 2019. godine zailježen značajan rast za 250 odsto, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

“Činjenica je da BiH ima mnogo toga što može ponuditi turistima, kao i izuzetan potencijal za razvoj raznih vidova turizma baziranih na specifičnim potrebama turista”, rekao je Košarac.

U tom kontekstu je pomenuo olimpijske ljepotice, posebno Jahorinu, te ljepote i znamenitosti Banjaluke, Sarajeva i Mostara, a ukazao je i na brojne potencijale za razvoj banjskog i vjerskog turizma.

On je naveo da su svi nivoi vlasti u BiH su, u skladu sa ustavnim nadležnostima, opredijeljeni za oporavak i razvoj turističkog sektora u postpandemijskom vremenu primjenjujući dobre prakse zemalja članica EU i preporuke Svjetske turističke organizacije, uz poštivanje protokola zdravstvenih institucija.

“Cilj nam je da pratimo trendove u turističkoj industriji zemalja članica EU i da se na adekvatan način prilagodimo novom `normalom` u turizmu. Zbog toga je posebno pohvalno što je Svjetska turistička organizacija svoje aktivnosti veoma brzo prilagodila novonastaloj situaciji, reagujući i savjetodavno i podsticajno na svoje članice, uključujući i BiH”, naglasio je Košarac.

On je ocijenio da su veoma korisne sve analize i preporuke ove organizacije, te istakao da podržava aktivnosti na uvođenju standarda koji su pokrenuti sa Međunarodnom organizacijom za standarde ISO, kao i aktivnosti na izradi međunarodnog kodeksa za zaštitu turista.

Ova situacija, kako je ocijenio, pokazala je i na neophodnost kačanja intersektorske saradnje, kao i da je od nemjerljivog značaja i saradnja u oblasti poljoprivrede, inovacija, obrazovanja, zaštite čovjekove okoline, investicija i zaštite potrošača.

Prema njegovim riječima, cilj BiH je da u narednom periodu u značajnijoj mjeri koristi programe koje nudi Svjetska turistička organizacija UN.

“Od ove ogranizacije očekujemo aktivniji pristup kako bi se olakšao protok turista, usaglasile i što prije eliminisale posebne mjere koje ograničavaju oporavak turizma, u skladu sa epidemiološkom situacijom”‘, zaključio je Košarac.

Dvodnevnom samitu u Atini prisustvuju predstavnici Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije UN.

Na početku sastanka učesnike su pozdravili premijer Grčke Kirijakos Micotakis, ministar turizma Grčke i predsjedavajući UNVTO Komisije za Evropu Heri Teoharis, generalni sekretar UNVTO-a Zurab Pololikašvili i potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Skinas.

Domaćin ovog, 66. sastanka, je Grčka, kao predsjedavajuća Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije UN u periodu 2019-2021.

(Srna, E.M)

Oznake: Staša Košarac