Politika 23.10.2021.

Košarac tužio Miladina Stanića za klevetu

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac podnio je tužbu za klevetu protiv šefa Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladina Stanića zbog iznošenja neistinitih i klevetničkih navoda na njegov račun tokom nedavne konferencije za medije u Banjaluci.

U tužbi podnesenoj Osnovnom sudu u Sokocu ističe se da je Stanić iznio neistinite i klevetničke navode na račun Košarca, uključujući one o izvozu mesa u Tursku i povezanost sa Naserom Orićem.

– Navedeno obraćanje sadrži potpune neistine o tužitelju. U tekstu se navodi da tužitelj izvozi meso, mada isti ne posjeduje u bilo kom svojstvu bilo kakvu firmu koja bi se bavila ili bavi izvozom mesa. Dalje se navodi da tužitelj izvozi meso u Tursku sa Naserom Orićem /jasnom aluzijom iznesenom na pres konferenciji ‘Izvozi Naser Orić i Staša Košarac’, implicirajući vezu tužitelja sa osobom koja u dijelu stanovništva BiH ima percepciju osobe povezane sa ratnim zločinima, a sa očiglednim ciljem nanošenja štete ugledu tužitelja u njegovoj zajednici – navedeno je, između ostalog, u tužbi.

Pozivajući se na Zakon o zaštiti od klevete Republike Srpske, u tužbi se navodi da je tuženi Stanić prekoračio granice slobode izražavanja, jer je, između ostalog, iznio neistinit sadržaj, nije imao legitimni cilj za iznošenje spornih sadržaja, odnosno cilj informisanja javnosti o pitanjima koja su u opštem interesu, nije postupao u dobroj vjeri, prešao je mjeru u izražavanju, prema čijem postojanju se određuje odgovornost i nije izvršio provjeru izvora.

– Tuženi je, dakle, iznio u potpunosti neistinite i klevetničke navode koji su izrečeni isključivo sa ciljem kako bi se nanijela šteta tužitelju iznošenjem neistinitih navoda – navedeno je u tužbi.

Košarac je u izjavi za Srnu potvrdio da je podnio tužbu protiv Stanića zbog neistinitih, tendencioznih i malicioznih navoda o izvozu mesa u Tursku i povezanosti sa Orićem.

– Šef SDS-ovog poslaničkog kluba, iz politikantskih razloga, ali i zbog promašene i izdajničke politike svoje stranke, uporno pokušava da me diskredituje netačnim, neistinitim i malicioznim optužbama. Ne želim da tolerišem gnusne laži i nesuvisle optužbe, tako da će /ne/istinitost svojih tvrdnji Stanić morati da dokazuje pred pravosudnim organima – istakao je Košarac.

(Srna, E.M)