Košarac: U protekle tri godine nikakve koristi od Savjeta ministara

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da narodi i građani BiH, a posebno Republike Srpske, u protekle tri godine nisu imali nikakve koristi od Savjeta ministara na čijem je čelu bio kadar SDA Denis Zvizdić.

“Zvizdić i njegov stranački šef Bakir Izetbegović dio su propalog projekta jednog broja zvaničnika Evropske unije i SAD, koji su prije tri i po godine modelirali nefunkcionalnu i izrazito neuspješnu vlast u zajedničkim institucijama. Zato Zvizdić, koji može biti smijenjen u svakom trenutku i čija pozicija danas zavisi od dobre ili loše volje većine poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, nema prava da drži lekcije bilo kome, a kamoli državniku kakav je Milorad Dodik”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

Reagujući na jučerašnji istup Zvizdića, koji je kritikovao izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je Poliklinika Bolnice Istočno Sarajevo napravljena isključivo sredstvima države Republike Srpske, Košarac je naglasio da je razvoj događaja u protekle tri godine jasno potvrdio državnost i funkcionalnost Republike Srpske, koja jedina ima stabilne institucije.

“Ni u Federaciji BiH, ni u zajedničkim institucijama ništa ne funkcioniše, niti se vodeće bošnjačke i hrvatske stranke mogu dogovoriti oko izmjena Izbornog zakona BiH. Očigledno je da zbog tvrdoglave ideologije Bakira Izetbegovića i želje za nastavkom dominacije nad Hrvatima, ulazimo u ozbiljnu krizu u kojoj će, nakon opštih izbora, vlast biti moguće formirati jedino u Republici Srpskoj”, rekao je Košarac.

On je poručio Zvizdiću da će politika SDA i njegovog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića voditi ka sve većoj i snažnijoj državnosti Republike Srpske.

“Dok je Zvizdić glumio premijera i, uz svesrdnu pomoć SDS-a i takozvanog Saveza za promjene, pokušavao da od Savjeta ministara BiH napravi vladu, Republika Srpska je išla i ići će svojim putem”, naglasio je Košarac.

On je dodao da su posebno smiješne i neargumentovane Zvizdićeve tvrdnje da je BiH posljednjih godina napravila značajan iskorak na evropskom putu, budući da je svima jasno da se BiH nalazi na začelju zemalja Zapadnog Balkana u procesu priključivanja Evrpskoj uniji.

“Nikakvog iskoraka ne bi bilo da se Republika Srpska nije uključila u taj proces. A mi smo se uključili tek kad su Zvizdić i Izetbegović dopustili da profunkcioniše mehanizam koordinacije i da Republika Srpska bude vidljiva u procesu evropskih integracija. I svaki put kada se ne budu poštovale institucije Republike Srpske i kada se ne uvaži njihov stav, BiH će stati, a Republika Srpska nastaviti da se razvija u pravcu moderne evropske države”, zaključio je Košarac.

(Srna)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo