Košarac: U protekle tri godine nikakve koristi od Savjeta ministara

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da narodi i građani BiH, a posebno Republike Srpske, u protekle tri godine nisu imali nikakve koristi od Savjeta ministara na čijem je čelu bio kadar SDA Denis Zvizdić.

“Zvizdić i njegov stranački šef Bakir Izetbegović dio su propalog projekta jednog broja zvaničnika Evropske unije i SAD, koji su prije tri i po godine modelirali nefunkcionalnu i izrazito neuspješnu vlast u zajedničkim institucijama. Zato Zvizdić, koji može biti smijenjen u svakom trenutku i čija pozicija danas zavisi od dobre ili loše volje većine poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, nema prava da drži lekcije bilo kome, a kamoli državniku kakav je Milorad Dodik”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

Reagujući na jučerašnji istup Zvizdića, koji je kritikovao izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je Poliklinika Bolnice Istočno Sarajevo napravljena isključivo sredstvima države Republike Srpske, Košarac je naglasio da je razvoj događaja u protekle tri godine jasno potvrdio državnost i funkcionalnost Republike Srpske, koja jedina ima stabilne institucije.

“Ni u Federaciji BiH, ni u zajedničkim institucijama ništa ne funkcioniše, niti se vodeće bošnjačke i hrvatske stranke mogu dogovoriti oko izmjena Izbornog zakona BiH. Očigledno je da zbog tvrdoglave ideologije Bakira Izetbegovića i želje za nastavkom dominacije nad Hrvatima, ulazimo u ozbiljnu krizu u kojoj će, nakon opštih izbora, vlast biti moguće formirati jedino u Republici Srpskoj”, rekao je Košarac.

On je poručio Zvizdiću da će politika SDA i njegovog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića voditi ka sve većoj i snažnijoj državnosti Republike Srpske.

“Dok je Zvizdić glumio premijera i, uz svesrdnu pomoć SDS-a i takozvanog Saveza za promjene, pokušavao da od Savjeta ministara BiH napravi vladu, Republika Srpska je išla i ići će svojim putem”, naglasio je Košarac.

On je dodao da su posebno smiješne i neargumentovane Zvizdićeve tvrdnje da je BiH posljednjih godina napravila značajan iskorak na evropskom putu, budući da je svima jasno da se BiH nalazi na začelju zemalja Zapadnog Balkana u procesu priključivanja Evrpskoj uniji.

“Nikakvog iskoraka ne bi bilo da se Republika Srpska nije uključila u taj proces. A mi smo se uključili tek kad su Zvizdić i Izetbegović dopustili da profunkcioniše mehanizam koordinacije i da Republika Srpska bude vidljiva u procesu evropskih integracija. I svaki put kada se ne budu poštovale institucije Republike Srpske i kada se ne uvaži njihov stav, BiH će stati, a Republika Srpska nastaviti da se razvija u pravcu moderne evropske države”, zaključio je Košarac.

(Srna)

Čubrilović otvorio brdsku auto-trku “Nagrada Banjaluke 2018”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorio je danas u Banjaluci Desetu brdsku auto-trku “Nagrada Banjaluke 2018” koja je okupila 40 takmičara iz cijele BiH. Čubrilović je rekao da ova trka važna za razvoj, unapređenje i popularizaciju auto-sporta, ali i afirmaciju Banjaluke i Republike Srpske. “Ova trka je sklop svega onoga što treba da

OTKRIVEN SPOMENIK Poštovanje i počast borcima Starčevice

U naselju Starčevica, danas je otkriven spomenik na kojem se nalaze imena 102 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja ove mjesne zajendice. Spomenik su otkrili gradonačelnik Igor Radojičić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, zajedno sa dvoje djece poginulih boraca.

BORIS SPASOJEVIĆ: Milioni uloženi u razvoj Laktaša

Za projekte iz raznih oblasti na području Laktaša od početka ove godine uložena su 5,2 miliona maraka, a cilj je da ta ulaganja u narednom periodu budu još veća, istakao je predsjednik lokalne Skupštine Boris Spasojević.

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je