Košarac: U protekle tri godine nikakve koristi od Savjeta ministara

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da narodi i građani BiH, a posebno Republike Srpske, u protekle tri godine nisu imali nikakve koristi od Savjeta ministara na čijem je čelu bio kadar SDA Denis Zvizdić.

“Zvizdić i njegov stranački šef Bakir Izetbegović dio su propalog projekta jednog broja zvaničnika Evropske unije i SAD, koji su prije tri i po godine modelirali nefunkcionalnu i izrazito neuspješnu vlast u zajedničkim institucijama. Zato Zvizdić, koji može biti smijenjen u svakom trenutku i čija pozicija danas zavisi od dobre ili loše volje većine poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, nema prava da drži lekcije bilo kome, a kamoli državniku kakav je Milorad Dodik”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

Reagujući na jučerašnji istup Zvizdića, koji je kritikovao izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je Poliklinika Bolnice Istočno Sarajevo napravljena isključivo sredstvima države Republike Srpske, Košarac je naglasio da je razvoj događaja u protekle tri godine jasno potvrdio državnost i funkcionalnost Republike Srpske, koja jedina ima stabilne institucije.

“Ni u Federaciji BiH, ni u zajedničkim institucijama ništa ne funkcioniše, niti se vodeće bošnjačke i hrvatske stranke mogu dogovoriti oko izmjena Izbornog zakona BiH. Očigledno je da zbog tvrdoglave ideologije Bakira Izetbegovića i želje za nastavkom dominacije nad Hrvatima, ulazimo u ozbiljnu krizu u kojoj će, nakon opštih izbora, vlast biti moguće formirati jedino u Republici Srpskoj”, rekao je Košarac.

On je poručio Zvizdiću da će politika SDA i njegovog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića voditi ka sve većoj i snažnijoj državnosti Republike Srpske.

“Dok je Zvizdić glumio premijera i, uz svesrdnu pomoć SDS-a i takozvanog Saveza za promjene, pokušavao da od Savjeta ministara BiH napravi vladu, Republika Srpska je išla i ići će svojim putem”, naglasio je Košarac.

On je dodao da su posebno smiješne i neargumentovane Zvizdićeve tvrdnje da je BiH posljednjih godina napravila značajan iskorak na evropskom putu, budući da je svima jasno da se BiH nalazi na začelju zemalja Zapadnog Balkana u procesu priključivanja Evrpskoj uniji.

“Nikakvog iskoraka ne bi bilo da se Republika Srpska nije uključila u taj proces. A mi smo se uključili tek kad su Zvizdić i Izetbegović dopustili da profunkcioniše mehanizam koordinacije i da Republika Srpska bude vidljiva u procesu evropskih integracija. I svaki put kada se ne budu poštovale institucije Republike Srpske i kada se ne uvaži njihov stav, BiH će stati, a Republika Srpska nastaviti da se razvija u pravcu moderne evropske države”, zaključio je Košarac.

(Srna)

PRIDRUŽIO SE KAJI Sladomir Đurić kupio akcije Nove banke vrijedne tri miliona KM

Pored biznismena Mladena Milanovića Kaje u Novu banku je „ušao“ i Sladomir Đurić, jedan od suvlasnika banjalučkog „Autoprevoza“. Đurićeva firma „Respect plus“ kupila je prethodnih dana akcije Nove banke i već povećala svoj udio na 3,1 odsto, tržišne vrijednosti od oko tri miliona maraka. Prema podacima sa Banjalučke berze, „Respect plus“ je juče upisan kao jedan

PROSLAVA SVETOG NIKOLE U VRTIĆU “DORA”: Budite dobri i pjevajte pjesmice

Raznobojne čizmice, zidovi koje krase najljepši crteži, kostimi, uvježbane glumačke tačke i praznične pjesmice dio su programa povodom proslave Svetog Nikole – krsne slave Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Nikoljdan je u banjalučkim vrtićima i ove godine protekao u prazničnoj atmosferi,  propraćenoj raznovrsnim programom, a još nespretnim dječjim ručicama strpljivo su pomagali vaspitači. Radoznale

ZA 24 SATA Na području Banjaluke 32 saobraćajne nezgode

Na području Banjaluke dogodile su se 32 saobraćajne nezgode u protekla 24 sata, potvrđeno je za „Nezavisne“ u Policijskoj upravi Banjaluka. U nezgodama su dvije osobe zadobile lakše povrede, a uglavnom je pričinjena materijalna šteta na vozilima. Snijeg na većini putnih pravaca otežava saobraćaj, a vozačima se savjetuje oprez tokom vožnje. (Nezavisne)

Koliki je doprinos tužioca Miroslava Јanjića u izostajanju pravde za srpske žrtve?

Nema pravde za Srbe u Sudu BiH, uskliknu preko medija tužilac tužilaštva BiH Miroslav Јanjić nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću pred Apelacionim vijećem Suda BiH, računajući da će na taj način dobiti epitet borca za srpsku stvar u pravosuđu BiH te samog sebe osloboditi bilo kakve krivnje, a uzdajući se u kratko pamćenje, emocije i

STIŽE BANJALUČKA ZIMA Mjesec dana prazničnih sadržaja

Nakon Zimzograda, večeras u 19 časova svečano počinje i manifestacija “Banjalučka zima” u parku iza Narodnog pozorišta RS, koja se prvi put organizuje u gradu. Na otvaranju će, kako je najavljeno, biti pušteno 150 lampiona. Sve koji dođu muzikom će uveseljavati DJ Marko Španac, Gradski hor Jazavac i Boris Režak. Tokom 30 dana zime, sve

NOVI ZELENI MOST TEK U APRILU Kasne radovi na jednom od najvećih projekata u gradu

Gradnja novog Zelenog mosta na rijeci Vrbas neće biti završena kako je ranije najavljivano do kraja godine. U pitanju je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji se trenutno realizuje u Banjaluci. On predstavlja vitalnu vezu između naselja Obilićevo i Kočićev vijenac koja će omogućiti bolji protok saobraćaja u tom dijelu grada. Radovi su počeli sredinom