Politika 27.03.2023.

Košarac: Učestali napadi na pravoslavne bogomolje unose uznemirenost kod preostalih Srba

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac najoštrije je osudio skrnavljenje Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu i pozvao nadležne organe u Federaciji BiH /FBiH/ da hitno rasvijetle ovaj slučaj.

“Očekujem od nadležnih policijskih i pravosudnih organa u FBiH brzu i efikasnu istragu kako bi u najskorijem roku počinioci bili privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni”, poručio je Košarac u izjavi Srni.

On je upozorio da ovaj vandalski čin u Stocu, kao i devastiranje Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru i Hrama Vaznesenja Gospodnjeg kod Bihaća, šalju lošu poruku srpskom narodu da nije dobrodošao i da za njega nema života u FBiH.

“Učestali napadi na pravoslavne bogomolje u FBiH nisu samo napadi na vjerske objekte, već i na život, bezbjednost, duhovni i kulturni identitet ionako malobrojnih Srba u FBiH. Dodatno je zabrinjavajuće što počinioci ostaju nekažnjeni, čime se šalje vrlo opasna poruka da su nasilničko ponašanje i vandalizam nad imovinom i nasljeđem Srpske pravoslavne crkve /SPC/ prihvatljivi”, poručio je Košarac.

On je dodao da bezočni napadi na pravoslavne svetinje podrivaju ionako krhko povjerenje i unose dodatni strah, gorčinu i uznemirenost kod preostalih Srba u FBiH.

“Pozivam nadležne federalne institucije da promptno reaguju i počinioce privedu pravdi, po uzoru na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su u rekordnom roku uhapsili osumnjičenog za sramni napad na supružnike Memišević iz Višegrada”, naglasio je Košarac.

On je izrazio punu podršku sveštenstvu Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg i svim pravoslavnim vjernicima u Stocu, te pozvao cjelokupnu javnost da pokaže solidarnost reagujući na adekvatan način.

“Da li će, recimo, dva člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić jasno i javno osuditi napad na crkvu u Stocu, kao što je to bio slučaj sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Republike Srpske /Miloradom Dodikom/ kada je u pitanju napad na povratnike u Višegradu”, pitao je Košarac.

Nepozati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je Srni juče sveštenik Dejan Grčić, dodajući da je ovo ružna poruka za Srbe u ovom gradu da njihova imovina nije sigurna.

Sveštenik Grčić prvi je zatekao ovaj prizor i o svemu obavijestio policiju koja je obavila uviđaj.

(Srna)

Oznake: Staša Košarac