Sport 14.10.2021.

Košarkaški klubovi iz Srpske napuštaju prvenstvo BiH, formiraće novu ligu, sa njima i sarajevski Spars?

ČITANJE: 1 minuta

Košarkaški savez Republike Srpske zatražit će odgodu starta prvenstva Bosne i Hercegovine i hitnu sjednicu Upravnog odbora KSBiH.

Kako javlja Sportdc, ukoliko do toga ne dođe moguće je formiranje novog takmičenja na nivou BiH.

Ovo je zaključak nakon današnje sjednice Upravnog odbora KSRS u Lukavici i sastanka sa predstavnicima klubova iz Republike Srpske, članovima Prvenstva BiH.

– Nakon ovog večerašnjeg sastanka jasno je da prvenstvo Bosne i Hercegovine sigurno neće krenuti ovog vikenda – tvrdi Sportdc.

Odluka Upravnog odbora i klubova, ali i službenih lica, sudija, kontrolora, delegata je da se ne ide na utakmice.

– Jednoglasna odluka svih iz RS je da se ne pojave na terenima ovog vikenda. Nećemo pristati na ucjene i nelegitimne odluke – rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Upravnog odbora KSRS.

Košarkaški savez RS će odmah zatražiti odgodu starta prvenstva, hitnu sjednicu UO KSBiH, a ako do toga ne dođe, imaju rješenje, šta i kako dalje.

– Mi klubovima moramo ponuditi rješenje. Imamo ga. Ako nema dogovora možda bude neko novo takmičenje – zaključio je Đurđević.

Navodno, nova košarkaška liga na nivou Bosne i Hercegovine bi se mogla brzo formirati, a kako piše Sportdc njeni članovi ne bi bili samo klubovi iz manjeg entiteta. Navodno, osim Sparsa, postoji još klubova iz Federacije BiH, koji su spremni da se nađu u tom takmičenju.

(SB)