Sport 31.10.2018.

KOŠARKAŠKIM KORAKOM KA USPJEHU Mladi Banjalučanin Aleksa Gatarić u Cedeviti iz Zagreba

ČITANJE: 3 minute

Da u Banjaluci još ima sportskog talenta dokaz je i košarkaška priča mladog Alekse Gatarića. Nakon zapaženih partija za reprezentaciju BiH na proteklom U-16 Evropskom prvenstvu i u KK “Rookie” iz Banjaluke, Aleksa je prešao u KK “Cedevita” iz Zagreba.

Ovo je za Aleksu veliki uspjeh, ali i za cjelokupnu košarku na području Banjaluke i Republike Srpske. Cedevita je klub sa vrhunskom organizacijom, odličnom omladinskom školom i stalni favorit u regionalnoj ABA ligi.

Mnogo rada, odricanja i posvećenosti bilo je potrebno za ovakav uspjeh, a Gatarić ističe da je ovo samo početak njegovog profesionalnog puta.

– Košarku sam počeo trenirati sa 8 godina. Uživao sam u svakom treningu i utakmici. Vremenom su treninzi postajali zahtjevniji i trebalo su nešto veća odricanja. Dobio sam priliku da, kao član Reprezentacije BiH, učestvujem na Evropskom prvenstvu U16, što mi je “otvorilo vrata” za moj dalji razvoj – započinje priču Aleksa za naš portal.

Aleksa je rođen 19.04.2002., visok je 188 cm i  igra na poziciji plejmejkera. Na proteklom prvenstvu B divizije u kojem je BiH izborila finale i plasman u A diviziju, bio je najbolji igrač reprezentacije i asistent prvenstva. Na tom prvenstvu je igrao u prosjeku 32 minute, te je bilježio prosječno 12 poena, 5 skokova i 5 asistencija što je bila najbolja preporuka za skaute iz Cedevite.

– Aleksi Gatariću želimo dobrodošlicu u KK Cedevitu. Igra na pozicijama 1 i 2, odličnog pregleda igre, razumijevanja igre i tkz. igračke inteligencije. Dobar dodavač, još boljih tjelesnih predispozicija koji će kod nas igrati A2 ligu, juniorsko prvenstvo i prema potrebi kadetsko prvenstvo. Igrat će kod nas kao stranac, ali istekom juniorskog staža (3 godine) dobit će i igračko državljansvo, slično kao Dženan Musa – rekao je Marino Baždarić, šef omladinskog pogona Cedevite.

O Cedeviti Aleksa ima samo riječi hvale, od uslova za treniranje do saigrača i trenera, te ističe razliku u kvalitetu sa klubovima u BiH.

– Razlika je ogromna! Samo to da klub posjeduje 4 dvorane, teretanu i masu sadržaja za razvoj igrača, govori o samom kvalitetu rada. Sav rad je do u detalje isplaniran od strane stručnog tima. Dvorana je na raspolaganju skoro cijeli dan i sam taj osjećaj je fantastičan – navodi Gatarić.

Dodaje da su ga saigrači i treneri prihvatili na fantastičan način, a da je atmosfera uvijek pozitivna.

Na svom putu je imao mnogo poteškoća, ali podrška nikada nije izostala.

– Najveća podrška u mom dosadašnjem životu i razvoju je, nesumnjivo, moja porodica. Pored svih trenera koji su radili sa mnom najviše bih istakao trenera Dragana Mićića i profesora Nemanju Zlojutro – kaže Aleksa.

Što se tiče budućnosti, Gatarić je oprezan i kaže da ide korak po korak. Za sada je u juniorskoj ekipi, a do 18. godine želja mu je da zaigra i za prvi tim.

– Plan mi je da nastavim dobro trenirati i jos bolje igrati te da sa ekipom ostvarim dobre rezultate kako u juniorskoj tako i u kadetskoj selekciji – zaključuje mladi Aleksa.

(banjaluka.net)