Biznis 19.07.2016.

Kosmos na prekretnici: Radnici se odrekli plata, moguć i stečaj!

ČITANJE: 2 minute

Više od godinu dana od dolaska novog direktora, u banjalučkom “Kosmosu” nema pomaka. Radnici od početka godine nisu dobili nijednu platu, a Dušan Vještica, sa mora, opet najavljuje novo rješenje.

Dok to čekaju, radnici su odustali od izvršnih sudskih presuda koje im garantuju isplatu 18, odnosno 22 ranije zarađene plate i pristali na reprogram.

“Svi smo pristali na postizanje jednog novog sporazuma koji nam, poslije grejs perioda od šest mjeseci, garantuje isplatu svim radnicima zavisno ko koliko ima u 36 rata od februara 2017. godine”, pojasnio je Branislav Marković, član Sindikalne organizacije “Kosmosa”.

Ipak, računi firme su i dalje blokirani. Kosmos je na prekretnici između stečaja i novog života, a iz Vlade najavljuju restruktuisanje. Dok rukovodstvo sprema dokumentaciju za oživljavanje preduzeća, ministar industrije ne isključuje ni stečaj.

“Postoji takva mogućnost, naravno, ali se iskreno nadam da ćemo iskoristiti novi Zakon o stečaju koji smo svjesno donijeli da spriječimo da nam preduzeća odu u stečaj i budu likvidirana- da ih samo restruktuišemo u predstečajnoj fazi i ujeren sam da ćemo to izvesti”, kaže Petar Đokić, ministar industije, energetike i rudarstva.

“Nakon provedene kompletne procedure i dobijanja saglasnosti od Vlade Republike Srpske preduzeće “Kosmos” je pripremilo svu dokumentaciju potrebnu za operativno i finansijsko restruktuiranja”, rekao je Drago Tešić, direktor prodaje u Kosmosu.

Dokumentacija će sutra, stići na adresu Okružnog privrednog suda. Sud će zatim imenovati povjerioca, a računi firme bi trebalo da budu odblokirani u narednoj sedmici. Ipak, obaveze dužnika i prava povjerilaca neće biti precizirana do kraja godine, pa bi radnici prvi novac mogli da dobiju tek u 2017-oj.

Za vrijeme višemjesečnog štrajka radnici “Kosmosa” svakodnevno su zvali medije upomoć. Sada pred kamere ne žele, a od sporazuma o isplati zaostalih plata i pravosnažnih sudskih presuda su tiho odustali.

U tome su se usaglasila dva, ranije suprostavljena, sindikata i treći blok radnika koji nisu bili ni u jednoj organizaciji. Na to su, kažu, pristali kako bi spasili preduzeće. Iako plata još nema, posla itekako ima. Radnici rade punom parom, a rukovodstvo najavljuje nove poslove.

(ATV)