Politika 19.06.2022.

KOSOR: EU ponizila BiH “zelenim svjetlom” za Ukrajinu

ČITANJE: 1 minuta

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentarisala je odluku Evropske unije da osigura status kandidata Ukrajini. Ona se tom prilikom prisetila hrvatskih pregovora za ulazak u EU.

Trebalo je prvo deblokirati pregovore. Samo Slovenija nam je od 35 poglavlja blokirala 14, rekla je ona, ukazujući da Slovenija sada za Ukrajinu traži status kandidata bez ispunjavanja bilo kakvih uslova.

„Onda je trebalo nastaviti sa pregovorima i do poslednje sekunde dokazivati spremnost za vladavinu prava i saradnju sa međunarodnim krivičnim sudom. U tom kontekstu gledam i ovo obećanje Ursule fon der Lajen da Ukrajina ima šansu da dobije status kandidata. Status kandidata ne znači još ništa i treba biti oprezan. Jako je naivna i neoprezna bila izjava Volodimira Zelenskog nakon toga, kada je rekao da će dobijanje tog statusa značiti bržu pobedu Ukrajine. To je vrlo neoprezna izjava i trebalo bi zamisliti sve lidere država koji će o tome odlučivati“, kazala je Kosor.

Ističe da bi Evropska unija trebalo da vodi brigu o ravnoteži.

“Dajući to zeleno svetlo Ukrajini, jedno područje je potpuno zanemarila i na neki način ponizila. Tu pre svega mislim na Bosnu i Hercegovinu, koja je isto tako imala krvavi rat. Setimo se grehova međunarodne zajednice”, podsetila je Kosor.

Smatra da hrvatski predstavnici u institucijama EU moraju da upozore na status BiH.

“U suprotnom će se činiti da su svi ovi napori od Dejtona naovamo bili ni za šta. A to bi bilo pogubno i mislim da je ovo trenutak da se EU sa malo više realnosti i političke čestitosti suoči s činjenicama koje su na stolu. Svakako, da ne bude zabune, uz potpunu podršku Ukrajini”, poručila je bivša premijerka, prenosi N1.

(SB)

Oznake: Jadranka Kosor