Sport 03.05.2016.

Kosovo ipak primljeno u UEFA

ČITANJE: 3 minute
UEFA
Kosovo je primljeno u UEFA prostom većinom od tačno 28 glasova i postala je 55. članica evropske kuće fudbala iako prije toga nije promjenjen statut organizacije. Kako je saopšteno, na tajnom glasanju 28 saveza je glasalo za prijem Kosova, 24 protiv, a dva su bile suzdržana.

Kosovo je na Kongresu u Budimpešti prvo željelo da izmjeni član u statutu koji predviđa da članice mogu biti samo zemlje čiju nezavisnost priznaju UN i da ubace formulaciju “većina međunarodne zajednice u Evropi”.

Taj prijedlog nije prošao za tri glasa, jer je bila neophodna dvotrećinska većina. Ipak, time očigledno nije bio zatvoren put za prijem kosovskog fudbalskog saveza.

“Članstvo u UEFA otvoreno je za nacionalne fudbalske saveze locirane na evropskom kontinentu u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu i koji su odgovorni za organizaciju i sprvoođenje fudbalskih pitanja na teritoriji zemlje”, navodi se u važećem Statutu UEFA.

Tokom rasprave o Kosovu, sa bine Kongresa čuo se i stav prvog pravnika UEFA Alisdera Bela, koji je rekao da “Ujedinjene nacije ne priznaju države, pa samim tim ovo nije pravno pitanje”.

Nakon ovog presedana, Kosovo će u narednih desetak dana najvjerovatni postati i članica FIFA, što znači da bi od septembra moglo da igra kvalifikacije za Svjetsko prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Prije glasanja, vršilac dužnosti predsjednika Evropske fudbalske unije Španac Anhel Viljar rekao je da je pitanje prijema Kosova u članstvo te organizacije veoma osjetljivo i najavio mogućnost “političkih posljedica”.

Zahtjev Kosova za prijem je obrazlagao Fadilj Vokri, koji je rekao da se on suštinski svodi na to “da li će neko djeci omogućiti ili zabraniti da igraju fudbal”. Švajcarska delegacija je tražila tajno glasanje, a navela je i da bi trebalo biti obazriv po ovom pitanju “iz čisto sportskih razloga”. Sa bine je na zahtjev za prijem Kosova odgovarao i predsjenik FSS Tomislav Karadžić.

Na početku govora Karadžić je pozdravio Mišela Platinija uz želje da “što prije izađe iz problema, kako ne bismo došli u situaciju da imamo više saveza nego zemalja”.

“Nadao sam se da nikada neću morati da govorim o ovoj temi, jer sam vjerovao da ćemo biti uspešni u tome da sačuvamo fudbal od politike”, rekao je Karadžić.

Pozivajući se na 5. član statuta UEFA u kome se navodi da članice mogu biti samo zemlje koje su priznate kao samostalne države u UN, Karadžić je insistira na tome da je u pitanju “politički prjiedlog” i rekao da “fudbal ne smije da pređe liniju i prekraja granice bilo koje države”.

“Primanje saveza samoproglašene države u UEFA bi pred očima cijelog svijeta omogućilo najgrublje mješanje politike u sport. Zato moramo da kažemo ne”, rekao je Karadžić.

Karadžić je kao argument naveo i sankcije UN iz 1992. godine, kada tadašnja Jugoslavija nije igrala Evropsko prvenstvo u Švedskoj.

“U skladu sa rezolucijom 1244 UN, Kosovo je deo republike Srbije pod upravom UN. Ako Jugoslavija nije 1992. godine igrala EP zbog odluke UN, zašto bi se sada gluvo i slepo prelazilo preko jedne rezolucije UN”, naveo je Karadžić.

Karadžić je rekao da bi prijem Kosova u UEFA dovelo do podele članstva i otvorilo “pandorinu kutiju širom Evrope”.

“Pitanje je gdje bi ovi klubovi igrali, kako će države koje nisu priznale Kosovo dočekivati klubove, kakav će protokol primjenjivati, a pitanje je i bezbjednosti i sigurnosti na stadionima na Kosovu, koji nisu prošli uobičajenu proceduru za licenciranje”, naveo je Karadžić.

(Agencije)