Region 30.07.2021.

KOSOVO U FOKUSU: Vučić i Erdogan razgovarali telefonom o situaciji u regionu

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji u regionu.

Osim regionalnih tema, razgovarali su i o Kosovu. Vučić je izrazio očekivanje da će Erdogan i Turska nastaviti da pružaju podršku dijalogu Beograda i Prištine, kao jedinom načinu za rješavanje pitanja Kosova, na što je Erdogan kazao kako u potpunosti podržava postojanje dijaloga na toj relaciji, prenosi Klix.

Turskom trenutno haraju požari u kojima je stradala nekolicija osoba, a Vučić je izrazio saosjećanje povodom tih žrtava te izrazio spremnost da Srbija, u okviru svojih mogućnosti, pomogne u zaustavljanju vatrene stihije, kao i u otklanjanju njenih posljedica, saopćeno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Dvojica državnika su konstatovala da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na visokom nivou, posebno njihova ekonomska saradnja, izrazivši nadu da će ona, uz postojeće mogućnosti, značajno napredovati.

Razmotili su i različita globalna pitanja, sa uvjerenjem da će okolnosti uskoro dozvoliti da se sastanu i nastave svoj sadržajan razgovor. Vučić je pozvao Erdogana u posjetu Srbiji, što je predsjednik Turske prihvatio i potvrdio da će da posjeti Srbiju.

(SB)