Kostreš: Kosovo je faktički nezavisno

bojan kostres
bojan kostres
Zamjenik predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je da je Kosovo faktički nezavisno i da misli da se ovdje decenijama manipulisalo mitovima i emocijama ljudi.

– Ono je po mom mišljenju faktički nezavisno od Srbije i ono jeste pod protektoratom EU. S druge strane, kad god razgovaram sa ljudima u Srbiji, niko nije spreman da Albanac bude, recimo, ministar odbrane ili predsjednik Skupštine ili možda i predsjednik Republike, a svi se oni zaklinju da je Kosovo srpsko- rekao je Kostreš u intervjuu za “Danas”.

Prema njegovim riječima, niko nije spreman da albanski bude službeni jezik u ovoj zemlji.

– A takve stvari su moguće, evo kod nas u Vojvodini su recimo u službenoj upotrebi šest jezika, mi se time ponosimo. Dakle, mislim da se ovde decenijama manipulisalo mitovima i emocijama ljudi, nije se govorilo o suštini i nije se govorila istina. Jer Kosovo nije samo teritorija nego su to i ljudi koji tamo žive-smatra zamjenik predsednika LSV.

Na pitanje lista šta je loše u tome da je i istina da EU ispostavlja zahtjev za priznanjem Kosova daljim tokom evropskih integracija Srbije, Kostreš je odgovorio da nije pitanje da li EU nešto traži ili ne, već da Srbija mora i sama sebi da odgovori na neka vrlo jasna i vrlo bolna pitanja.

– Kosovo je jedno od njih. Ako želimo da postanemo članica EU, moramo da se povinujemo pravilima koja su važila i za sve druge članice EU- smatra on.

Govoreći o lokalnim i pokrajinskim izborima, Kostreš je izjavio da je siguran da će Glavni odbor LSV odlučiti da ta stranka na izbore ide samostalno.

Kako je obrazložio, to je zato što politika LSV koja se odnosi na Vojvodinu nije identična i nije bliska nijednoj od beogradskih stranaka.

– Imamo ambiciju da, nakon pokrajinskih izbora, oko sebe okupimo sve one snage koji su spremne da sarađuju sa nama na tom našem programu. I, ako budemo ostvarili većinu u Skupštini Vojvodine, mi ćemo formirati vlast. Ako ne ostvarimo, ići ćemo u opoziciju- zaključio je Kostreš.

(Agencije)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je