Kostreš: Kosovo je faktički nezavisno

bojan kostres
bojan kostres
Zamjenik predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je da je Kosovo faktički nezavisno i da misli da se ovdje decenijama manipulisalo mitovima i emocijama ljudi.

– Ono je po mom mišljenju faktički nezavisno od Srbije i ono jeste pod protektoratom EU. S druge strane, kad god razgovaram sa ljudima u Srbiji, niko nije spreman da Albanac bude, recimo, ministar odbrane ili predsjednik Skupštine ili možda i predsjednik Republike, a svi se oni zaklinju da je Kosovo srpsko- rekao je Kostreš u intervjuu za “Danas”.

Prema njegovim riječima, niko nije spreman da albanski bude službeni jezik u ovoj zemlji.

– A takve stvari su moguće, evo kod nas u Vojvodini su recimo u službenoj upotrebi šest jezika, mi se time ponosimo. Dakle, mislim da se ovde decenijama manipulisalo mitovima i emocijama ljudi, nije se govorilo o suštini i nije se govorila istina. Jer Kosovo nije samo teritorija nego su to i ljudi koji tamo žive-smatra zamjenik predsednika LSV.

Na pitanje lista šta je loše u tome da je i istina da EU ispostavlja zahtjev za priznanjem Kosova daljim tokom evropskih integracija Srbije, Kostreš je odgovorio da nije pitanje da li EU nešto traži ili ne, već da Srbija mora i sama sebi da odgovori na neka vrlo jasna i vrlo bolna pitanja.

– Kosovo je jedno od njih. Ako želimo da postanemo članica EU, moramo da se povinujemo pravilima koja su važila i za sve druge članice EU- smatra on.

Govoreći o lokalnim i pokrajinskim izborima, Kostreš je izjavio da je siguran da će Glavni odbor LSV odlučiti da ta stranka na izbore ide samostalno.

Kako je obrazložio, to je zato što politika LSV koja se odnosi na Vojvodinu nije identična i nije bliska nijednoj od beogradskih stranaka.

– Imamo ambiciju da, nakon pokrajinskih izbora, oko sebe okupimo sve one snage koji su spremne da sarađuju sa nama na tom našem programu. I, ako budemo ostvarili većinu u Skupštini Vojvodine, mi ćemo formirati vlast. Ako ne ostvarimo, ići ćemo u opoziciju- zaključio je Kostreš.

(Agencije)

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.