Politika 17.10.2015.

Kostreš: Kosovo je faktički nezavisno

ČITANJE: 2 minute
bojan kostres
Zamjenik predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je da je Kosovo faktički nezavisno i da misli da se ovdje decenijama manipulisalo mitovima i emocijama ljudi.

– Ono je po mom mišljenju faktički nezavisno od Srbije i ono jeste pod protektoratom EU. S druge strane, kad god razgovaram sa ljudima u Srbiji, niko nije spreman da Albanac bude, recimo, ministar odbrane ili predsjednik Skupštine ili možda i predsjednik Republike, a svi se oni zaklinju da je Kosovo srpsko- rekao je Kostreš u intervjuu za “Danas”.

Prema njegovim riječima, niko nije spreman da albanski bude službeni jezik u ovoj zemlji.

– A takve stvari su moguće, evo kod nas u Vojvodini su recimo u službenoj upotrebi šest jezika, mi se time ponosimo. Dakle, mislim da se ovde decenijama manipulisalo mitovima i emocijama ljudi, nije se govorilo o suštini i nije se govorila istina. Jer Kosovo nije samo teritorija nego su to i ljudi koji tamo žive-smatra zamjenik predsednika LSV.

Na pitanje lista šta je loše u tome da je i istina da EU ispostavlja zahtjev za priznanjem Kosova daljim tokom evropskih integracija Srbije, Kostreš je odgovorio da nije pitanje da li EU nešto traži ili ne, već da Srbija mora i sama sebi da odgovori na neka vrlo jasna i vrlo bolna pitanja.

– Kosovo je jedno od njih. Ako želimo da postanemo članica EU, moramo da se povinujemo pravilima koja su važila i za sve druge članice EU- smatra on.

Govoreći o lokalnim i pokrajinskim izborima, Kostreš je izjavio da je siguran da će Glavni odbor LSV odlučiti da ta stranka na izbore ide samostalno.

Kako je obrazložio, to je zato što politika LSV koja se odnosi na Vojvodinu nije identična i nije bliska nijednoj od beogradskih stranaka.

– Imamo ambiciju da, nakon pokrajinskih izbora, oko sebe okupimo sve one snage koji su spremne da sarađuju sa nama na tom našem programu. I, ako budemo ostvarili većinu u Skupštini Vojvodine, mi ćemo formirati vlast. Ako ne ostvarimo, ići ćemo u opoziciju- zaključio je Kostreš.

(Agencije)