Vijesti 28.09.2021.

Kostrešević: Dobra međunarodna policijska saradnja na suzbijanju kriminala

ČITANJE: 1 minuta

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević istakao je da je međunarodna saradnja Policije Srpske u oblasti suzbijanja kriminala sa drugim policijama dobra, te da je na ovom pitanju potrebno stalno raditi.

Tokom sastanka u Trebinju sa policijskim atašeima 12 zemalja i predstavnicima EU, Kostrešević je naglasio da bez razmjene informacija i zajedničkog operativnog rada nema ni dobrih rezutata.

Direktor Policije Republike Srpske je napomenuo da je ključan faktor u borbi protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima saradnja sa Evropolom, te izrazio nadu da će i Zajednička kontakt tačka BiH za saradnju sa Evropolom konačno početi sa radom, pošto su svi preduslovi ispunjeni.

Osvrnuvši se na aktuelnu migrantsku krizu, Kostrešević je naglasio da Republika Srpska i Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ preduzimaju niz aktivnosti na polju migracija, saopšteno je iz MUP-a.

Prema njegovim riječima, za ovu problematiku formirano je i Koordinaciono tjelo Vlade koje prati, analizira i daje zaključke nadležnim isntitucijama s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti na teritoriji Republike Srpske, a da se pri tome ne ugrožavaju ljudska prava samih migranata.

Kostrešević je podsjetio da policijski službenici MUP-a, na osnovu potpisanog Sporazuma o saradnji sa Graničnom policijom BiH, pružaju ispomoć Graničnoj policiji u zaštiti istočne granice, koja se zavisno od migrantskog pritiksa kreće i do 180 policijskih službenika na terenu.

Policijski atešei NJemačke, Francuske, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Velike Britanije, Srbije, Slovenije Švedske, Španije, Švajcarske i predstavnici Delegacije Evrpske unije iz BiH i Srbije posjetili su danas Policijsku upravu Trebinje.

Atašei su, između ostalog, obišli i Jedinicu žandarmerije Policijske uprave Trebinje i upoznali se sa radom sistema video nadzora na području grada.

(Srna, E.M)