Vijesti 24.10.2016.

Kotor Varoš lijep za život, ružan za oko

ČITANJE: 2 minute

Lijep i sunčan dan koji je izmamio mještane u prirodu, šetnju ili bašte kafića pored glavne gradske ulice, nije mogao popraviti lošu sliku o Kotor Varošu.

Prekopane ulice, šetališta i pločnici, jaruge u centru, gomile ogrevnog drveta oko stambenih zgrada uz zaglušujući zvuk motornih pila, zapušteni stari i znameniti objekti kao što je državna osnovna škola, gomile lišća, sivilo na fasadama…

To je samo dio kotorvaroškog prizora koji na putnika koji ovuda prolazi ili se bar na kratko zaustavi zbog usputnih poslova, ostavlja loš utisak.

skola-kv

Iz razgovora sa mještanima zaključujemo da se ovdje ne živi tako loše kao što izgleda na prvi pogled. Oni se hvale da su bivša državna preduzeća uspješno privatizovana, da većina stanovnika ima posao i da je tome doprinijelo više inostranih investitora koji su u Kotor Varošu otvorili fabrike.

Ipak, to nije mnogo doprinijelo izgledu grada u kojem, naprimjer, gradski stadion na kojem utakmice igra opštinski FK Mladost, kotorvaroška sportska perjanica, djeluje kao sablasna razvalina o kojoj vlast uopšte ne vodi računa.

stadion-kv

Sagovornici „EuroBlica“ kažu takođe da vjeruju u napredak i novog načelnika Zdenka Sakana (SDS) koji je, uvjeravaju, izabran jer mu većina vjeruje bez obzira na stranačku pripadnost.

Za neuredan grad, tokom razgovora nakon burne izborne kampanje, naši sagovornici, koji postepeno uklanjaju tragove političke borbe, većinom krive komunalce ali i lokalne funkcionere koji su mandat potrošili na strančke kombinatorike i borbu za privilegije.

Da nije tako, vjerovatno ni spomen-kosturnica poginulim borcima NOB, pored opštinske zgrade, ne bi djelovala očajno.

spomenik

Davno otpale kamene ploče, trava, korov, gomile lišća… pokazuje da su i te vrijednosti ovdje zaboravljene, zanemarene ili ostavljene po strani za neka bolja vremena.

(EuroBlic)