Vijesti 15.03.2018.

Kotor Varoš: Završeni radovi na osiguranju obale Vrbanje

ČITANJE: 1 minuta

Radovi u okviru projekta “Osiguranje obale rijeke Vrbanje” vrijednosti 125.000 KM, koji su zajednički realizovali opština Kotor Varoš i UNDP, danas su u potpunosti završeni.

Radnici građevinskog preduzeća “Dekol” postavili su gabionsku obaloutvrdu u dužini od 150 metara, od Gradskog trga nizvodno prema Kotorskom mostu.

“Na ovaj način biće zaštićen postojeći kanalizacioni kolektor i pješačka staza, koji su oštećeni tokom majskih poplava 2014. godine”, rekao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i dodao da je opština za ovaj projekat izdvojila 43.842 KM.

Procjena potrebne krupnoće kamena za izradu gabionske mreže izvršen je na osnovu prosječne brzine toka na rijeci Vrbanji iz projekta “Izrada mapa opasnosti i mapa rizika od poplava na slivu rijeke Vrbas u BiH”.

Nakon sanacije donjeg dijela gradskog kupališta “Bjeline”, koji je primaran zbog zaštite kolektora, uslijediće sanacija gornjeg dijela kupališta, koji je oštećen tokom poplava u maju 2014. godine.

Izvođenjem projektnih aktivnosti biće osigurana obala rijeke Vrbanje u dužini od 280 metara i zaštititi od poplave područje jedinog gradskog kupališta “Bjeline” površine 8.500 metara kvadratnih.

(Srna)