Politika 10.01.2023.

Kovačević: 9. januara potomci žrtava genocida odlučili da neće dozvoliti da se genocid ponovi

ČITANJE: 1 minuta

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević naglasio je da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, u miru, kada nije bilo ratnih skuoba u BiH i tog dana nije pala nijedna žrtva.

Kovačević je rekao da se srpski narod odbranio u ratu koji su neki drugi željeli i izborili se za taj rat 1. marta kada su, između ostalog, i ubili jednog Srbina u njegovom rodnom gradu Sarajevu i 26. marta kada su u Sijekovcu ubili veliki broj srpskih civila.

“Ali, bitno je da odgovorimo onim zlobnicima, zlonamjernicima koji, sram i stid da ih bude, kažu da je 9. januar početak nekakvog genocida. Njima moramo da kažemo da su 9. januara, po uzoru na Jevreje, naše najbliže rođake po žrtvi, koji su proglasili državu Izrael da im se ne bi ponovio Holokaust, predstavnici našeg naroda kao potomci žrtava najstrašnijeg genocida uz Holokaust u Drugom svjetskom ratu odlučili da neće dozvoliti da se genocid nad našim narodom ponovi”, naglasio je Kovačević.

On je istakao da je to Republika Srpska – sloboda, pobjeda i mir za sve njene građane bez obzira na njihovu nacionalnost, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.