Politika 19.10.2022.

KOVAČEVIĆ: CIK sprema novu podvalu, proglasiće preliminarne rezultate samo za FBiH

ČITANJE: 1 minuta

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da su na osnovu 40 odsto obrađenih biračkih mjesta odstupanja 0,8 odsto i da će razlika između Milorada Dodika i Јelene Trivić biti skoro 30.000 glasova u korist Dodika, kao što su i saopštili odmah nakon izbora.

– Odstupanja na ovom ponovnom brojanju u odnosu na prvo, iznose 0,8 odsto. Dakle, odstupanje je manje od jedan odsto i manje nego prije dva dana kada je oznosilo 0,9 odsto – rekao je Kovačević.

Istakao je da postoji bojazan da će Centralna izborna komisija BiH proglasiti preliminarne rezultate za Federaciju BiH, ali ne i za Republiku Srpsku.

– Mi imamo informacije i postoji bojazan da se u CIK-u spremaju za još jednu podvalu – da će proglasiti preliminarne rezultate samo za FBiH, a za Republiku Srpsku neće još, već će čekati sedam dana u kojima će nastaviti sa manipulacijama, podvalama i ostaviti prostor za destabilizaciju Srpske i dalje sluđivanje javnosti – rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ponovio je da je Dodikova pobjeda neupitna, ponovivši da nemaju ništa protiv ponovnog brojanja glasova, ali imaju, kako je rekao, protiv nezakonitog načina na koji je CIK odnio odluku o tome.

– Problem je da se odluka donese direktno kršeći zakon, jer čim se to čini, logično je da sumnjamo u dobre namjere – rekao je on.

Kovačević je istakao da je SNSD sam osvojio sam više glasova nego sve stranke opozicije zajedno, prenosi RTRS.

(SB)

Oznake: SNSD