Politika 29.05.2021.

Kovačević: Imenovanje visokog predstavnika precizira Aneks 10

ČITANJE: 7 minuta

Imenovanje visokog predstavnika nije učinjeno kako to predviđa Dejtonski sporazum, odnosno Aneskom 10 koji jasno precizira to pitanje, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je podsjetio da Dejtonski sporazum konkretno definiše visokog predstavnika u Aneksu 10 u kojem se jasno kaže na koji način se imenuje visoki predstavnik.

On smatra da činjenice treba ponavljati svaki put kada se zloupotrebljavaju, odnosno kada se krše procedure koje su jasno propisne, te je naveo da u Aneksu 10 jasno piše da se visoki predstavnik imenuje sporazumom, dogovorom strana potpisnica Aneksa 10 i da poslije tog sporazuma treba da uslijedi relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Kovačević je podsjetio da su strane potpisnice Aneksa 10 Republika Srpska, Federacija BiH, zajedničke institucije BiH, Hrvatska i tadašnja Savezna Republika Jugoslavija, odnosno pravna nasljednica Srbija.

“To su strane koje bi trebalo da sjednu za pregovarački sto, da se prvo usaglase da je potreban BiH novi visoki predstavnik, onda da se dogovore ko bi to mogao da bude i poslije svega toga da potpišu određeni sporazum i da to onda upute Savjetu bezbjednosti UN”, rekao je Kovačević sinoć za ATV.

On je dodao da nikakva drugačija procedura nije legalna, nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom koji je jedini relevantan za BiH i za politički život u BiH.

Kovačević je podsjetio i da je sa današnjeg, kako je naveo, izuzetno značajnog sastanka u Palati Republike čiji je domaćin bila predjsednik Željka Cvijanović, poslata poruka da je tako nešto apsolutno neprihvatljivo za Republiku Srpsku.

“U prevodu, ako pitate Republiku Srpsku, nije izabran novi visoki predstavnik i to je nešto što Republika Srpska jasno poručuje”, rekao je Kovačević.

“Valentin Incko sve vrijeme svog mandata vršio konstantan atak i pritisak na Republiku Srpsku”

On je napomenuo i da je visoki predstavnik Valentin Incko sve vrijeme svog mandata radio samo jedan posao, a to je konstantan atak i pritisak na Republiku Srpsku i na njene ustavne nadležnosti i za taj posao je dobio više od sedam miliona KM.

“Onda, morate da shvatite koliko je za međunarodnu zajednicu, odnosno za dio međunarodne zajednice koji je na jedan ovakav nelegalan i nelegitiman način pokušao da ponovo izabere novog visokog predstavnika, taj posao ataka, pritiska i umanjenja nadležnosti Republike Srpske značajan za taj dio međunarodne zajednice. To pokazuje koliko je bitna naša borba da očuvamo Republiku Srpsku”, rekao je Kovačević.

Govoreći o sastanku koji je predsjednik Srpske ranije bila najavila za sutra sa liderima opozicije, a neki su već rekli da se neće odazvati, Kovačević je rekao da je to nešto na šta se naviklo, ali je izuzetno zabrinjavajuće.

On je naveo kako sve bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu se razlikuju o raznim pitanjima, prvenstveno o tome na koji način da bude uređen život u FBiH, ali su uvijek jedinstvene kada je riječ o Republici Srpskoj, kada treba umanjiti njen značaj ili je ukinuti.

“Tu su uvijek jedinstveni i nemaju nikakav problem da sjednu za isti sto i da o tome razgovaraju, i nije bitno ko će na to da pozove. Nedavno je na jednu takvu vrstu razgovora pozvala opoziciona stranka u FBiH, SDP, i sve stranke su se odazvale. S druge strane mi, nažalost, zbog opozicije u Republici Srpskoj nemamo tu mogućnost da postignemo jedinstven stav političkih predstavnika”, napomenio je Kovačević.

On smatra da je to veoma loše, ali i isto tako nešto što građani Republike Srpske moraju da prepoznaju.

“Iz tog razloga je veoma bitno da građani znaju da smo danas imali sastanak političkih predstavnika većinske volje građana Republike Srpske koji su veoma jasno iznijeli svoj stav da je ovakav izbor novog visokog predstavnika neprihvatljiv. Za Republiku Srpsku je neprihvatljiv bilo kakav izbor novog visokog predstavnika jer je naš stav da visoki predstavnik mora da ode”, podsjetio je Kovačević.

On je ukazao da se vidjelo da kad god je Srpska pokušala da kaže svoj zvaničan stav kroz institucije, Narodnu skupštinu da tu nismo imali predstavnike opozicije.

“Nedavno smo pokušali da odgovorimo na određenu vrstu ultimatuma visokog predstavnika Valentina Incka i usaglašavali smo stavove sa predstavnicima opozicionih stranaka. Oni su cijeli dan učestvovali u određenim pregovorima o sadržajima zaključaka, tražili da se sa šest svedu na dva, da neke kvalifikacije ne budu oštre na način na koji smo smatrali da treba. Na sve smo pristali i kada je došlo glasanje, oni su napustili sjednicu”, napomenuo je Kovačević.

Neprihvatljiv stav opozicije

On je podsjetio i na jučerašnju izjavu jednog od lidera opozicije, Branislava Borenovića koji je rekao da dolazi ozbiljan političar u BiH, ozbiljan visoki predstavnik, iznosio određena očekivanja šta on treba da radi u BiH.

“To su za nas sve šokantne stvari, to je apsolutno neprihvatljivo za političko bivstvovanje Republike Srpske i za očuvanje naše ustavne pozicije i naših ustavnih nadležnosti”, rekao je Kovačević.

O stavu Rusije da treba da se zatvori OHR, Kovačević je rekao da je to prinicipijelan stav Ruske Federacije, da je vrijeme kancelarije visokog predstavnika prošlost za BiH i da u tom pogledu dijeli mišljenje da odgovornost za život u Republici Srpskoj i FBiH preuzmu izabrani politički predstavnici.

On je napomenuo da je Rusija član Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ i da svaka odluka koja je donesena bez saglasnosti svih članica nije legitimna odluka.

“To nije odluka PIK-a već određenih zemalja. Na isti takav način sada može Rusija da se igra i predloži nekog svog visokog predstavnika i da isto tako predstavi kao mišljenje određenog dijela zemalja koje su članice Upravnog odbora tzv. Savjeta za provođenje mira”, rekao je Kovačević i dodao da je Incko posljednji visoki predstavnik i “hvala mu što je podnio ostavku”.

On je ponovio da Republika Srpska neće prihvatiti bilo kakvog novog, pogotovo ne onog koji nije izabran na način kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Kovačević je napomenuo da se od lidera SDA Bakira Izetbegovića moglo da čuje da od narednog visokog predstavnika očekuje da bude još efikasiniji od Incka.

“Kada kaže još efikasniji, to znači još efikasniji protiv Republike Srpske, još manje Srpske. To je nešto što oni žele za šta nažalost imaju podršku opozicionih stranaka iz Republike Srpske i što smatram da je njen najveći problem – što ima predstavnike koji misle na takav način”, rekao je Kovačević.

On je dodao da Incko gotovo da nije imao rečenicu da nije negativno okarakterisao srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Republiku Srpsku.

“To sa Inckom je prošlost, kao i sa visokim predstavnikom. Nas u Republici Srpskoj ne zanimaju nikakvi visoki predstavnici, nikakvi međunarodni tutori već nas zanima da potpuno preuzmemo odgovornost za život građana koji nas biraju. Želimo da nastavimo sa politikom povećanja plata, povećanja penzija, sa izgradnjom vrtića, novih škola, da nastavimo da se borimo da život građana u Srpskoj bude bolji i da što manje ljudi odlazi”, rekao je Kovačević.

To je, kako je naveo, primarni zadatak i na šta svi moraju da se fokusiraju.

“Nažalost, imamo one iz Republike Srpske koji zajedno sa Sarajevom dijele sve političke stavove o međunarodnoj zajednici i o Republici Srpskoj. To je nešto što građani moraju da jasno prepoznaju a mi idemo samo da se bavimo onim što je naš primarni zadatak – borba za što bolji život svih građana Republike Srpske”, zaključio je Kovačević.

(Srna/ N.S)