Vijesti 28.11.2020.

Kovačević: Jedinica intenzivne njege UKC RS dobila pohvale od SZO

ČITANJE: 2 minute

Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila je rad UKC Republike Srpske i Јedinice intenzivne njege, kada je u pitanju procenat preživljavanja pacijenata koji su bili na respiratoru, istakao je prof. dr Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske u emisiji Zdravosfera.

“Kada je na ove naše prostore stigla pandemija virusa korona, SZO je tragala za modelima kako da pomogne zemljama u razvoju, u tranziciji i koje nemaju intenzivnu medicinu na dovoljno visokom nivou. Došavši do našeg članka u kojem smo publikovali studiju iz oblasti intenzivne medicine, iz SZO-a su nas potražili i posjetili”, rekao je prof. dr Kovačević za RTRS.

Model koji su razvili sa Mejo klinikom iz SAD poslužio je kao model edukacije za prostor bivše Јugoslavije.

“Samo nakon šest mjeseci nakon inicijalne posjete SZO, posjetili su i UKC i poprilično su imali šta da vide, odnosno bili su dosta iznenađeni kako smo se organizovali, kako je bolnica preuređena, pa do toga kolika je stopa preživljavanja pacijenata u kritičnom stanju. To im je dalo zeleno svjetlo da nas mogu proglasiti za centar izvrsnosti”,  dodao je Kovačević.

U momentu posjete delegacije SZO, procenat pacijenata koji su izašli sa intenzivne njege bio je između 40 i 50 odsto, što je visok procenat ako znamo da je BiH zemlja u tranziciji, nerazvijena i da u cijeloj zemlji postoji samo jedan centar sa jedinicom intenzivne njege trećeg nivoa, a to je u UKC Republike Srpske u Banjaluci.

Trenutno u UKC Srpske u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane radi šest ljekara subspecijalista, dok su još dvoje ljekara na subspecijalizaciji. Taj broj u zemljama u okruženju imaju još jedino Univerzitetska bolnica u Zagrebu – Rebro i Univerzitetski klinički centar u Ljubljani.

(N.S/ Banjaluka.net)