Politika 16.12.2020.

Kovačević: Komšić i Džaferović ponizili BiH i pokazali kakav je ona apsurd od zemlje

ČITANJE: 4 minute

Savjetnik predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da su hrvatski i bošnjački članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbijanjem da dođu na sastanak sa šefom diplmatije Ruske Federacije Segejem Lavorvom, ponizili BiH i pokazali kakav je ona aspurd od zemlje.

S druge strane, tvrdi Kovačević, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bio je dobar domaćin ministru inostranih poslova Ruske Federacije i u Istočnom Sarajevu, zajedno sa ostalim predstavnciima Srpske, ali i na sastnaku u Predsjedništvu BiH.

Komentarišući odluku Komšića i Caferovića da ne prisustvuju sastanku sa Lavorovom, Kovačević je rekao da su oni namjeravali da upute diplomatski šamar jednoj svjetskoj sili kao što je Ruska Federacija, ali da je umjesto toga nediplomatski šamar dobila BiH.

“Da su imali imalo diplomatske kulture, sve što zamjere Lavrovu mogli su da kažu na sastanku. Ovako su ovo bile dječije igrice ljudi koji nisu dorasli funkciji koju obavljaju”, naveo je Kovačević za RTRS.

Kovačević je dodao da je smiješno sve što su Komšić i DŽaferović naveli kao argumente za svoj postupak, prvenstveno problematizujući to što na sastanku u institucijama Repiblike Srpske u Istočnom Sarajevu nije bilo zastave BiH već samo zastava Republike Srpske.

“Moramo da ih podsjetimo da se zastava Republike Srpske koristi u skladu sa Ustavom, te da je svako negiranje njene zastave negiranje Republike Srpske i Dejtonskog mirovnog sporazuma, na koji su se oni navodno juče pozivali”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, sve je bio alibi za diplomatski skandal, ne bi li to mogli danas, sutra da koriste prema nekim drugim zapadnim stranama na način da se oni ne bore samo protiv Republike Srpske, već i protiv onoga o čemu konstanto neosnovano govore, a to je takozvani maligni ruski uticaj.

Kovačević je napomenuo da je od posebnog značaja to što se Lavrov, kao jedan od najozbiljnijih svjetskih dilomata nije obazirao na to, te je na sastanku rekao da je Ruska Federacija previše ponosna država da bi se obazirala na takve vještačke provokacije koje, prema njegovom mišljenju, sigurno nisu u korist birača i naroda koje bi trebalo da predstavljaju ta dva člana Predsjedništva.

Kovačević je ponovio da ozbiljni državnici ne rade ovakve stvari.

“Milorad Dodik često sjedi sa ljudima sa kojima se ne slaže i ne dijeli političke stavove, sa ljudima koji vrše konstantne pritiske prema Republici Srpskoj, ali sjednemo i kažemo svoje argumente. Mi smo dovoljnio dostojanstveni i ponosni da svoje argumente kažemo pred svima i u lice. To je prva odlika Milorada Dodika i ono što ga čini državnikom za razliku od druga dva člana Predsjedništva”, naglasio je Kovačević.

On je dodao da je cijela ta priča o zastavi u stvari bila samo alibi za njihov stav prema Ruskoj Federaciji i njihovo dodvoravanje određenim drugim međunarodnim faktorima.

Kovačević je istakao da je jako bitno da jedan takav diplomata već drugi put boravi u Republici Srpskoj, da su tokom susreta u Istočnom Sarajevu, ali i u Predsjedništvu, vođeni plodonosni razgovori i o trgovinskoj razmjeni, ali i o principijelom stavu Ruske Federacije kada je riječ o Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Ono što je stav Lavrova, a samim tim i ruskog predsjednika Vladmira Putina i Ruske Federacije, jeste da se Dejtonski sporazum ne može mijenjati i ako se to ikad desi, to može biti jedino konsenzusom entiteta i konstitutivnih naroda u BiH”, konstatovao je Kovačević.

Govoreći o skandaloznom istupu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, kada je srpski narod poredila sa nacistima, a Dodika sa Adolfom Hitlerom, Kovačević je naveo da Turkovićeva ili nema kapacitet da shvati šta je izgovorila ili je porije riječ o tome da očigledno postoji jedan takav sraman odnos prema srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Kad je riječ o Budžetu Srpske za narednu godinu, Kovačević je naveo da će Srpska biti jedina u BiH koja će na vrijeme da usvoji tako važan dokument, za razliku od Federacija BiH koja od izbora 2018. godine još nije konstituisala Vladu.

“Republika Srpska je jedina koja usvaja sve dokumente na vrijeme, formira institucije na vrijeme, koja u potpunosti funkcionalno djeluje i tako treba da doživimo sve te pozive na ukidanje Republike Srpske. Zašto da ukinemo jedino što je dobro, pozitivno i funkcionalno”, upitao je Kovačević.

On je naglasio da je veoma je bitno da će Republika Srpska poslije Srbije imati najmanji pad bruto domaćeg proizvoda u Evropi, što je izuzetno dobar pokazatelj.

(Srna)