Politika 24.05.2024.

Kovačević: Naša ponuda veoma jednostavna – nudimo mogućnost da se mirno razdružimo

ČITANJE: 2 minute

Suština problema u BiH je u tome da bošnjački politički predstavnici ne žele da žive sa Srbima i zato imamo jednostavnu ponudu – da se mirno razdružimo, rekao je za RTRS delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

– U ovoj borbi su za sramnu rezoluciju o Srebrenici koja je prošla tako neslavno, pokazali da ih ne zanima mišljenje Srba i da su spremni da krše i Ustav BiH i Dejtonski sporazum, kako bi pogazili mišljenje Srba, ali i ono što je u Ustavu i Dejtonskom sporazumu. To znači da ne smiju da ignorišu mišljenje Srba i Srpske – rekao je Kovačević.

Istakao je da su time jasno pokazali da su oni ti koji ne žele da žive sa Srbima, pa ni sa Hrvatima u BiH.

– Pokazali su da su oni ti koji smatraju da Srbi i Srpska nemaju apsoltuno nikakva prava, te da žele BiH u kojoj se Srbe ne pita apsolutno ništa – naveo je Kovačević.

Naglasio je da su to poruke koje je Srpska razumijela i na koje sada nudi odgovor.

– Ukoliko je vaša politika ta da vas ne zanima šta Srbi misle, da ste spremni da kršite Ustav i Dejtonski sporazum, kako biste ignorisali i pogazili mišljenje Srba i Srpske, onda je naša ponuda veoma jednostavna – nudimo vam mogućnost da se mirno razdružimo. Ako mislite da je opcija da Srbi nemaju pravo glasa, da za Srbe nema mjesta u BiH, a da ne postoji Republika Srpska. Onda se, gospodo, grdno varate – poručio je Kovačević.

Kovačević je naveo da će Srpska postojati.

– I to je jedino što je činjenica. Јedino što je poznanica, ukoliko posmatramo budućnost. Јeste to da će Srpska postojati. A vi ste ti koji ste odabrali da ne želite da živite zajedno sa Srpskom. To je vaš izbor, nije naš – kaže Kovačević.

Podsjetio je da je Srpska sve vrijeme nudila razgovor, poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma.

– A vi ste sve to zgazili. Vi ste bili ti koji ste sve to ignorisali, sve to gazili i mislili da u nedogled možete da gazite prava srpskog konstitutivnog naroda i prava Srpske, koja su zagrantovana. Srpska sada nudi izlaz iz onoga što ste vi zakuvali. Mi taj izlaz jednostavno zovemo – mirno razdruživanje – zaključio je Kovačević.