Politika 16.12.2022.

Kovačević: NATO put prekinut i više ne postoji

ČITANJE: 2 minute

Dodik je sa Izetbegovićem dogovorio Program reformi, što je prvi dokument usvojen u institucijama BiH u kojem se članstvo u NATO više ne prejudicira, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Kako je naglasio na svom Tviter nalogu, time je NATO put prekinut i više ne postoji.

“Zato danas umjesto Komisije za NATO integracije imamo Komisiju za saradnju sa NATO.
To je bio dobar dogovor za Srpsku i zahvalni smo Izetbegoviću za razumijevanje”, naveo je.

“A što se tiče poziva prijatelja. Ni taj džoker mu nije pomogao. Neka pita publiku zašto”, zaključio je Kovačević.

Kovačević je komentarisao izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, da je “jedina istina” da su s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, dogovorili ANP i NATO put BiH, i da on on “vrlo dobro zna zašto je na to pristao”.

Izetbegović je rekao da je Dodik posljednjih dana u dva navrata pokušao da ga uvuče u “svoje medijske spinove i performanse, kojima uvijek skreće pažnju sa suštinskih događaja”.

“Tako je i ovaj put, kada Dodik svojim izjavama pokušava pomoći ‘osmorki’, računajući da će se umjesto katastrofalnim sporazumom o formiranju vlasti na državnom niovu, mediji i javnost radije baviti pričama o tome ‘ko je koga zvao, ko je šta dogovorio’, koje su na nivou rekla-kazala”, rekao je Izetbegović u svojoj objavi na Facebooku.

On je naveo da je Dodik prije nekoliko dana prvo rekao da ga je on zvao i nudio mu “svašta” da bi potpisali koalicioni sporazum.

“Nakon što taj prvi spin nije izazvao posebnu pažnju, Dodik se jučer odjednom ‘sjetio’ da to ipak nisam bio ja, nego neki ‘moj prijatelj’. Na sve je dodao i neistinu kako sam mu nekada rekao ‘da ga moram napadati jer ako to ne radim da sam o lošoj situaciji'”, naveo je, između ostalog, Izetbegović u objavi.

(N.M.)