Politika 17.11.2020.

KOVAČEVIĆ: Neće biti promjena u stavu SNSD-a prema SPS-u, koalicija je raskinuta

ČITANJE: 2 minute

Kada je riječ o Socijalističkoj partiji Srpske (SPS), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je već donio svoj stav na sjednici Izvršnog komiteta, izjavio je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Izvršni komitet SNSD je na jučerašnjoj sjednici u Banjaluci donio odluku o raskidu koalicione saradnje na svim nivoima sa SPS.

Predsjednik SPS Goran Selak danas je izrazio spremnost da se nastave razgovori sa SNSD o formiranju vlasti, te odbacio, kako je rakao, neistine o formiranju saveza sa političkim stranka koji čine opoziciju na republičkom i gradskom nivou u Banjaluci.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostvario je dobar rezultat na lokalnim izborima i, ujedno, najbolji od svih stranaka u Republici Srpskoj i u BiH, te vrijedno nastavlja da radi na novim projektima razvoja Banjaluke, Bijeljine i cijele Srpske, rekao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Za nas je veoma bitno da smo poboljšali svoj izborni rezultat u odnosu na prethodne lokalne izbore i da smo ovaj put pobijedili u trci za pozicije načelnika i gradonačelnika, ispostaviće se kada se završi prebrojavanje glasova u Derventi i kada Skupština Brčko distrikta izabere gradonačelnika, u ukupno 43 lokalne zajednice, u odnosu na 40 koliko smo osvojili na prethodnim izborima, istakao je Kovačević.

On je naveo da će SNSD će imati gradonačelnike u šest od osam gradova u Republici Srpskoj, kao i u ključnim opštinama i gradovima u Potkozarju, Lijevču, dobojskoj regiji, Posavini, Podrinju, Sarajevsko-romanijskoj regiji i u Hercegovini.

– Za nas je isto tako veoma bitno da smo po prvi put osvojili vlast u Prijedoru, Doboju ili na primjer u Gacku. To na jedan specifičan način pokazuje snagu organizacije, ali i vitalnost SNSD – naglasio je Kovačević.

On je istakao da je, osim toga, SNSD je osvojio ubjedljivo najveći broj odborničkih mandata u Republici Srpskoj i otprilike isti broj glasova kao na opštim izborima 2018. godine, na kojim je ova stranka osvojila ubjedljivu pobjedu.

– Žao nam je zbog izbornog rezultata za poziciju gradonačelnika Banjaluke. Stojimo pri tome da je Igor Radojičić bio najbolji kandidat i naše je mišljenje da je on najbolji gradonačelnik u istoriji Banjaluke. Bez obzira na sve, poštujemo izbornu volju i čestitamo novom gradonačelniku – rekao je Kovačević za RTRS.

On je naveo da je značajna činjenica da je SNSD u Banjaluci i Bijeljini osvojio ubjedljivo najveći broj glasova, te da je sa koalicionim partnerima u oba ova grada već potpisan sporazume o formiranju skupštinske većine.

– S toga, nastavljamo vrijedno raditi na novim projektima razvoja Banjaluke i Bijeljine, a kao što je predsjednik SNSD Milorad Dodik već rekao, planiramo podržati sve dobre inicijative novih gradonačelnika u ovim gradovima – poručio je Kovačević.

(Srna)