Politika 14.11.2020.

Kovačević: Ni Izetbegović, ni Komšić ne mogu zabraniti Srpskoj da koristi svoje potencijale

ČITANJE: 1 minuta

Republika Srpska ima puno pravo da koristi svoje hidroenergetske potencijale i to će nastaviti da radi sa novim značajnim projektima u saradnji sa Srbijom, poručio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Кovačević.

Кovačević je naglasio da Republika Srpska ima puno pravo, kao što joj je Ustav dao da ima svoju teritoriju za razliku od BiH koja je nema, i s toga ima i aposlutno pravo da raspolaže svim onim što se nalazi na teroriji Republike Srpske na najbolji mogući način za nju i njene građane.

“To nam neće zabraniti niko, a pogotovo ne Bakir Izetbegović ili Željko Кomšić”, izjavio je Кovačević za RTRS reagujući na izjave iz Sarajeva povodom posjete premijera Srbije Ane Brnabić Republici Srpskoj.

Кovačević je naveo da političko Sarajevo 25 godina nakon formiranja dejtonske BiH ne može da se pomiri sa činjenicom da Republika Srpska postoji i da ima svoja prava.

“Daćemo im još 25 godina, pa i čitavu vječnost da prihvate da je Republika Srpska nepromjenjiva kategorija i da ima sva ona prava koja su zagarantovana Dejtonskim sporazumom i Ustavnom BiH”, naveo je Кovačević.

On je istakao da BiH ima veoma malo prava i veoma malo nadležnosti.

“Tako će ostati i ubuduće ukoliko se ne promijeni da Republika Srpska dobije još više prava. Sve dok je Republika Srpska jedinstvena i snažna, njihovi napori će biti apsolutno uzaludni”, poručio je Кovačević.

(Srna)