Politika 13.12.2022.

Kovačević: Očekujemo da apelaciono vijeće suda BiH poništi odluku CIK-a

ČITANJE: 4 minute

SNSD očekuje da će Apelaciono vijeće Suda BiH potvrditi žalbu ove stranke i poništiti odluku Centralne izborne komisije /CIK/ da nevažeći listić o izboru delegata za Dom naroda parlamenta BiH proglasi važećim, jer je za njihov izbor jedina nadležna Narodna skupština Republike Srpske, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

“Još vjerujemo da će biti uvažena naša žalba i da neće biti nikakvog žrijebanja, odnosno da će sastav kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH biti onakav kakav je izabrala Narodna skupština Republike Srpske, a to znači da će četiri delegata doći iz SNSD-a, a da će jedan delegat biti iz opozicije Republike Srpske”, rekao je Kovačević.

On je istakao da je ono što radi CIK apsolutna sramota, jer su jedan glasački listić, za koji je potpuno evidentno da je nevažeći, proglasili važećim.

“Mi smo uvjereni u to da će Apelaciono vijeće Suda BiH donijeti odluku u skladu sa pravom i na osnovu toga naložiti CIK-u da uradi onaj posao koji je trebalo da uradi, a to je da proglasi izbore onako kako je Narodna skupština Republike Srpske sprovela u skladu sa Ustavom i da još jednom potvrdi da je SNSD osvojio četiri delegata u klubu Srba u Domu naroda”, rekao je Kovačević za RTRS.

Kovačević je naglasio da je SNSD zadovoljan procesom formiranja vlasti na nivou BiH.

“Imamo dozu optimizma. Imamo dobre razgovore sa HDZ-om BiH i sa `osmorkom`.
Ne gajimo pretjerane iluzije. Naš osnovni prioritet, od čega nećemo odstupiti ni na pregovorima, ni sutra kada se formira nova vlast na nivou BiH, jeste zaštita interesa Republike Srpske i svih njenih građana”, pojasnio je Kovačević.

On je ukazao da razgovore vode na bazi Ustava i da je potrebno da svi zajedno ulože dodatne napore u smislu jačanja ekonomije, većeg iskorištavanja energetskih potencijala u BiH, da jedni drugima ne smetaju, posebno u oblasti ekonomije.

Kovačević vjeruje da više neće biti opstrukcija projekata u Republici Srpskoj koje su dolazile iz Federacije BiH i da će se ubrzano nastaviti sa ekonomskim razvojem.

“Ohrabruje da postoji mogućnost da prvi put ne dobijamo `klipove u točkove` i da nivo BiH konačno postane ono što bi trebalo da bude, a to je da bude servis Republici Srpskoj, Federaciji BiH i kantonima”, rekao je Kovačević.

On je naveo da će mandatar Radovan Višković vrlo brzo da saopšti kompletan sastav novog saziva vlade Republike Srpske.

“Čekali smo da CIK potvrdi delegate u Vijeću naroda Republike Srpske. Vidimo da je bilo problematično sve što je bilo vezano za CIK i da su oni ti koji su prolongirali taj proces formiranja vlasti u Republici Srpskoj. Sada su potvrđeni delegati u Vijeću naroda i oni će da zakažu konstitutivnu sjednicu u toku ove sedmice”, rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da je, kada bude održana konstitutivna sjednica Vijeća naroda, automatski moguće da mandatar zatraži od Narodne skupštine održavanje posebne sjednice na kojoj će da predstavi sastav nove vlade Republike Srpske, ali i svoj ekspoze za naredni mandat.

“Mi uvažavamo građane koji su glasali za opoziciju i vodimo računa o njihovim interesima, ali moramo da budemo svjesni da kompletna opozicija ima 25 poslanika. Dakle, nedostaje nekih 20 da bi mogli da uđu uopšte u priču formiranja bilo kakve vlasti”, rekao je Kovačević.

On je istakao da, s druge strane, sam SNSD bez koalicionih partnera ima 30 mandata, a sa koalicionim partnerima u ovom trenutku imaju više od 53 poslanika, što je većina i koalicioni kapacitet.

“Valjda je potpuno jasno da je SNSD sa koalicionim partnerima dobio podršku i legitimitet od građana da predstavlja građane Republike Srpske, da se bori za njihove interese i na nivou BiH, ali i na svakom drugom mjestu širom svijeta”, rekao je Kovačević.

On je naglasio da je Republika Srpska stabilan politički, bezbjednosni, ekonomski, energetski prostor i najavio da će to nešto na čemu će insistirati u narednom periodu i truditi se da tako i ostane.

“Moramo snažno da nastavimo u tom pravcu, da idemo sa novim značajnim ekonomskim i infrastrukturnim projektima, ali i da nastavimo da podižemo plate i penzije, da nastavimo da imamo adekvatne odgovore na ovu ogromnu inflaciju koja mori građane Republike Srpske, Evrope i cijelog svijeta. Do sada smo uspijevali da nađemo odgovore, a tako će biti i u narednom periodu”, rekao je Kovačević.

On je naveo da je jako bitno održati stabilnost u Republici Srpskoj i u svjetlu događaja na Kosovu i Metohiji, pogotovo jer dio međunarodne zajednice uvijek, nije bitno na kojem prostoru, ima razumijevanja za one koji žele da narušavaju prava Srba.

“Samo stabilni Srpska i Srbija mogu da osiguraju stabilnost za naš narod, gdje god on živio, pa i na Kosovu i Metohiji kao sastavnom dijelu Srbije”, zaključio je Kovačević.

(Srna)