Politika 14.10.2022.

Kovačević: Podići tužbu protiv opozicije

ČITANJE: 2 minute

Zbog podvala koje su iznijeli o navodnim dokazima izborne krađe, treba podnijeti krivične prijave protiv opozicije i medija koji su to podržali, istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, reagujući na podnošenje krivične prijave opozicionih lidera koju su danas predali Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

– Radi se o evidentnim podvalama za koje ne postoji niti jedan dokaz. Vidjeli smo da neko navodno kida neke glasačke listiće i kažu da se to desilo u Doboju. Pa smo vidjeli da neko spaljuje neke glasačke listiće u Doboju. Ono što je važno jeste da je MUP Republike Srpske već utvrdilo da su ti materijali podmetnuti listići, lažirani materijali koji nemaju nikakve veze sa pravim glasačkim listićima – rekao je Kovačević za RTRS.

On je podsjetio šta građani moraju da znaju kada je riječ o glasačkim listićima.

– Pravi glasački listići moraju da budu ovjereni pečatom CIK-a, i da budu potpisani od strane predsjednika biračkog odbora, a ovi listići to nemaju. Na pravim glasačkim listićima kandidati moraju da budu zaokruženi isključivo hemijskom olovkom, a na njihovim dokazima kandidati su zaokruženi markerom – podsjetio je Kovačević.

On je dodao i da prilikom ubacivanja u glasačku kutiju listići moraju biti presavijeni, što se u ovom slučaju, kako kaže, nije desilo.

– U pitanju je potpuna podvala i montaža, a sve sa ciljem da bi se pričalo da postoji izborna krađa, koje očigledno nije bilo. Imamo priču i predsjednika CIK-a BiH Suada Arnautovića da imamo 61 vreću neiskorištenih listića koji su nestali, i onda na to reaguje Branislav Borenović i kaže da je nestalo 120.000 listića. I na to sve izađe /član CIK-a/ Vanja Bjelica Prutina i kaže kako je došlo do šuma u komunikaciji. Sve su to manipulacija do manipulacije sa ciljem da se sludi javnost u Republici Srpskoj i da se manipuliše izbornim rezultatom. A jasno je da je na izborima pobijedio Milorad Dodik i SNSD – naglasio je Kovačević.

On je naglasio da se opozicija bavi ovakvim stvarima kako bi produžili svoje političe karijere.

– Poslije ovoga njihove karijere su zapečaćene, jer ovo se može smatrati državnim udarom. Uvažavamo i cijenimo svakog čovjeka i njegovo demokratsko pravo i da želimo da svaki čovjek živi slobodno i samostalno u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, danas su potpredsjednici PDP-a Јelena Trivić i Igor Crnadak, te lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović i potpredsjednik SDS-a Nedeljko Glamočak predali Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dio krivičnih prijava koje je pripremio pravni tim PDP-a za krivično djelo izborna krađa.

(E.M.)