Politika 28.11.2021.

KOVAČEVIĆ: Protiv RS i Dodika pušteni najmračniji duhovi prošlosti, Silajdžić i Amanpur

ČITANJE: 2 minute

U borbi protiv Republike Srpske i Milorada Dodika iz boce su pušteni najmračniji duhovi prošlosti – Haris Silajdžić, bošnjački političar sa najekstremnijim stavovima i novinarka CNN-a Kristijan Amanpur, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Međutim, Silajdžić na političkoj sceni BiH više ništa ne znači, dok Amanpurova treba da shvati da svijet nije isti kao devedesetih godina – rekao je Kovačević, komentarišući intervju Silajdžića dat Amanpurovoj, u kojoj je pozvao na intervenciju NATO-a protiv Srpske.

Kovačević navodi da je Silajdžić devedesetih godina bio bitan čovjek u bošnjačkoj politici, koji je i tada govorio laži, a da je danas “nebitan politički lik koji iste laži ponavlja”.

– Ništa od onoga što je Silajdžić izgovorio nije istina i nema veze sa bilo kakvom realnošću. Da ne govorimo o tome što poziva na međunarodnu intervenciju protiv Republike Srpske – rekao je Kovačević za Sputnjik.

On je naveo da je u Srpskoj jasno da likovi poput Silajdžića, ali nažalost i zvanični predstavnici bošnjačke politike, konstantno očekuju od jednog dijela međunarodne zajednice da ispune sve političke želje, odnosno ratne ciljeve Bošnjaka i da dovedu “do Bosne u kojoj postoji mjesto samo za Bošnjake i u kojoj za Srbe i Hrvate nema mjesta”.

– To je nešto što se neće dogoditi i toga su apsolutno svi svjesni – istakao je Kovačević.

Kovačević medijsku kampanju protiv Srpske i Dodika naziva prljavom i rigidnom, koja podsjeća na vrijeme devedesetih, ali da su se međunarodne okolnosti promijenile.

– Rukovodstva Srbije i Srpske imaju razvijenu komunikaciju sa svim međunarodnim faktorima – rekao je Kovačević, koji je uvjeren da neće doći do razvoja situacije kao prije 30 godina.

On je podsjetio da Republika Srpska nudi da se svi vrate u okvire Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, koji je važeći i koji je na snazi.

– Da sjednemo za pregovarački sto i vidimo postoji li šansa da BiH postoji. A ona može da postoji jedino na osnovu važećeg ustava ili neće uopšte moći da postoji – istakao je Kovačević.

Sputnjik podsjeća da je u nedavnom intervjuu “koji je vodila novinarka Kristijana Amanpur, poznata po svojim antisrpskim stavovima”, Silajdžić ponovio zahtjev da NATO interveniše protiv Republike Srpske tako što bi svoje trupe rasporedio na Drini i u Brčkom.

(Srna/SB)