Politika 25.01.2024.

Kovačević: Provokacija i bezobrazluk američke ambasade – ili dejtonska BiH, ili je neće ni biti

ČITANJE: 2 minute

Svako ko je protiv rušenja dogovora političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH iz Laktaša je neprijatelj BiH, jer se direktno zalaže za njenu nestabilnost, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da sumnja da postoji bilo ko normalan ko može da povjeruje da iko, pa bila to i Ambasada SAD, želi bolje BiH od svih nas koji u njoj živimo i od čijih odluka zavise naši, a ne njihovi životi.

Zato je, ukazao je on, svaka priča o neophodnosti promjene Ustava BiH ništa drugo do rušenje dogovora i same mogućnosti da se postigne dogovor ključnih unutrašnjih faktora u BiH.

– Ne smijemo da zaboravimo da kažemo da bi to automatski značilo i kraj evropskog puta BiH. Zato moramo da naglasimo još jednom da samo dogovor, konsenzus i kompromis predstavnika tri naroda i dva entiteta u BiH omogućavaju opstanak i budućnost za BiH, dok nametanja odluka i miješanja u politički život BiH stranaca, pravih ili lažnih visokih predstavnika ili ambasadora samo ubrzavaju nestanak BiH – ukazao je Kovačević, koji je i delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je naglasio da “zato moramo jasno da kažemo da je jučerašnje saopštenje američke ambasade čisti bezobrazluk i provokacija i to je nešto što se mora nazvati pravim imenom”.

– Niko ne treba da sumnja u to da Republika Srpska nikada neće dozvoliti da se promijeni karakter BiH. BiH može biti isključivo zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta, ili je neće biti, a Republike Srpske će sasvim sigurno biti – zaključio je Kovačević za Srnu.

Američka ambasada u Sarajevu navela je u jučerašnjem saopštenju da, kako kažu, “BiH ne može u EU bez izmjene Ustava, odnosno Dejtonskog sporazuma”.