Politika 17.06.2022.

KOVAČEVIĆ: Šarović vodi žestoku borbu sam sa sobom, svakodnevno mijenja priču o Srpskoj i Rusiji

ČITANJE: 3 minute

“Očigledno je da predsjednik SDS-a Mirko Šarović vodi žestoku borbu sa samim sobom te jedan dan čujemo izjavu kako je predsjednik Rusije Vladimir Putin crni đavo, a drugi dan kako je Republika Srpska uvela sankcije Ruskoj Federaciji”, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je za RTRS rekao da je “Šarović dio bošnjačko-sarajevske delegacije u Bakuu i da sa jedne takve adrese šalje poruke”, ali da su već svi navikli da od njih slušaju takve priče.

– Kažu da /srpski član Predsjedništva BiH/ Milorad Dodik jedno priča u Briselu, a jedno u Moskvi. Ukoliko je to tako, ako je Dodik taj koji je sposoban da u par rečenica prevari i Brisel i Vašington i Moskvu, onda je on stvarno najveći političar današnjice -izjavio je Kovaćević.

On kaže da Dodik vodi konzistentnu politiku koja se zasniva na samo jednom principu, a to je interes Republike Srpske i njenih građana i da je ta politika apsolutno ista na svakom mjestu.

Kovačević navodi da je srpski član Predsjedništva u Briselu rekao da Republike Srpska podržava misiju ALTEA jer je to veoma važno za bezbjednost Republike Srpske, a isto to je ponovio i u Istanbulu na sastanku sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, kao i sa ministrom inostranih poslova Rusije u Sankt Peterburgu Sergejem Lavrovom.

Kada je riječ o sankcijama Ruskoj Federaciji, Kovačević je istakao da Republika Srpska neće dozvoliti da se uvode sankcije zemlji koja je garant Dejtonskog sporazuma koji je suština i osnovni temelj BiH.

– Ne postoje sankcije BiH Ruskoj Federaciji iz razloga što to ne dozvoljavaju Milorad Dodik, Zoran Tegeltija i ostali ljudi iz SNSD-a u zajedničkim institucijama – navodi Kovačević.

On kaže da neustavne i nezakonite izjave pojednih bh. ambasadora o navodnim sankcijama ne znače ništa jer su “mrtvo slovo na papiru” dok god zvanične institucije ne donesu odluku.

– Zvanične institucije nisu i neće donijeti odluku o pridruživanju sankcijama, bez obzira što su se određeni ambasadori koje je predložio šef delegacije Mirka Šarovića, Šefik Džaferović, pridružili tome – rekao je Kovačević.

On kaže da je Šaroviću bilo lakše da se ne pojavi na sastanku lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta u Briselu jer je znao da Republiku Srpsku tamo čeka težak posao.

Kovačević je dodao da zahvaljujući Dodiku i vladajućoj koaliciji iz Republike Srpske u dokumentu iz Brisela piše da ne postoji stav o Ukrajini dok ga ne usvoji Predsjedništvo BiH kao jedini nadležan organ u BiH.

Kovačević je naglasio da “Šarović vodi žestoke borbe sam sa sobom, ali da SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom nastavlja da na svakoj strani svijeta vodi jasnu politiku sa samo jednim principom, a to je interes Republike Srpske i njenih građana”.

(SB)