Politika 26.03.2019.

KOVAČEVIĆ (SNSD): Incko je tokom 10 godina postao simbol propuštenih šansi za BiH

ČITANJE: 1 minuta

Danas se navršava deset godina od kada je Valentin Incko stupio na dužnost visokog predstavnika u BiH i, nažalost, ne postoji ništa na čemu mu se može čestitati, osim da mu se poželi da što prije napusti BiH, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Deset godina Inckovog mandata možemo opisati jedino kao deset godina propuštene šanse da BiH postane normalno društvo na bilo koji način – rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je u tih deset godina u BiH održano čak pet izbora i da su političari u BiH morali pet puta da traže povjerenje građana na izborima.

– Za to vrijeme, Incko je bez polaganja računa bilo kome primao ogroman novac isključivo za nanošenje štete BiH. Stav SNSD-a je da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik ode iz BiH i da BiH dobije priliku da odlučuje sama o sebi – naglasio je Kovačević.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira imenovali su Incka za visokog predstavnika u BiH 13. marta 2009. godine, a on je dužnost preuzeo 26. marta 2009. godine.

Incko je austrijski diplomata, a na poziciji visokog predstavnika u BiH naslijedio je slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka.

(Srna)