Politika 06.06.2021.

Kovačević: Srpska će uvijek slaviti 9. januar, napadi opozicije licemjerni

ČITANJE: 2 minute

Krajnje su licemjerne reakcije i napadi opozicionara na izjavu Milorada Dodika o obilježavanju Dana Republike, zato što su upravo partijski drugovi Mirka Šarovića i Branislava Borenovića izostajali sa tog obilježavanja kad god su mogli i što su se funkcioneri njihovih partija – tadašnji ministri u Savjetu ministara i načelnici opština – javno hvalili da nisu ni izašli na referendum o Danu Republike, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je podsjetio da su SDS i PDP, osim toga, vodile antikampanju i u Narodnoj skupštini Republike Srpske i na terenu.

– Tada su govorili da će od referenduma SNSD profitirati na izborima, ne bi li tako uticali na svoje pristalice da ne izađu na referendum i da na taj način učine referendum i borbu za Dan Republike nelegitmnim – istakao je portparol SNSD-a u izjavi za Srnu.

Ako je ta jeftina priča o profitiranju tačna, rekao je Kovačević, što onda i oni nisu podržali referendum, pa isto tako profitirali.

– Nisu smjeli zbog stranaca i sarajevske koalicije u kojoj su bili – naglasio je Kovačević.

On je upitao treba li podsjećati kako je Mladen Ivanić svečani defile pripadnika Policije Republike Srpske povodom Dana Republike nazvao smiješnim?

Kovačević je naveo da je Milorad Dodik kada je govorio o Danu Republike odgovarao na novinarsko pitanje i na konstataciju da stranci i Bošnjaci osporavaju 9. januar upitao šta bi bilo i kakve bi reakcije bile kada bi prihvatili ideju nekih da Srpska obilježava na isti dan i zajedno sa Srbijom.

– U nastavku je jasno naglasio da Republika Srpska nikada neće odustati od obilježavanja i proslave 9. januara. Nama je jasno da 9. januar nikoga ne vrijeđa, kao i to da je Ustavni sud BiH u sprezi sa bošnjačkim političarima i stranim faktorom nastojao da osporavanjem 9. januara “izbriše” postojanje Republike Srpske prije uspostavljanja dejtonske BiH. To, ipak, i pored takve odluke Ustavnog suda BiH nije moguće, jer su na strani Republike Srpske nepobitne istorijske činjenice – naglasio je Kovačević.

(Srna/A.M.)