Politika 07.12.2022.

Kovačević: Sudu predata žalba na odluku CIK-a i krivične prijave

ČITANJE: 2 minute

SNSD je danas zvanično predao Apelacionom vijeću Suda BiH žalbu na sramnu i nezakonitu odluku Centralne izborne komisije BiH u procesu izbora delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i krivične prijave protiv pet članove CIK-a koji su za takvu odluku glasali, rekao je Srni portparol ove stranke Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da je u potpunosti uvjeren da je riječ o isključivo političkoj odluci na kakvu CIK nije imao pravo prema zakonu.

“Potpuno je sigurno da je riječ o tome da su ljudi koji su bliski SDA i DF-u Željka Komšića ovakvu odluku donijeli zato što je SNSD umjesto ‘Osmice’ odabrao ‘osmorku'”, istakao je Kovačević.

On je rekao da SNSD očekuje da će Apelaciono vijeća Suda BiH dokazati da nije pod političkom kontrolom pomenute koalicije i da će barem jednom donijeti odluku u skladu s pravom i zakonom.

“U tom slučaju će biti potpuno jasno da će uvažiti žalbu SNSD-a i da će se potvrditi izbor četiri delagata iz SNSD-a u Klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH”, rekao je Kovačević.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su na posebnoj sjednici u četvrtak, 1. decembra, odlučili da će delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Srpske Ilija Tamindžija je, podnoseći izvještaj o glasanju, rekao da su bila 82 važeća i jedan nevažeći listić. Svi poslanici su glasali, odnosno njih 83.

Na jednom listiću koji je poništen, umjesto u predviđeni kvadratić kraj naziva PDP-a kao stranke, bio je prekrižen naziv te partije.

CIK BiH priznao je taj sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića, što znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb.

(Srna)